11/30/2020

Vincent Van Gogh' un ölümünden bir yıl sonrasında geçen Loving Vincent filmi, daha doğrusu bir animasyon filmi, çok etkileyici bir görsel şölen sunuyor. Postacı Joseph Roulin' in elinde, hayatını kaybetmiş olan Van Gogh' un, ağabeyi Teo' ya yazdığı son mektup vardır. Bu mektubu Teo' ya teslim etmesi için oğlu Armand' a verir. Armand mektubu teslim etmek için Paris' e gider. Ancak Teo' nun da öldüğünü öğrenir. Mektubu Vincent' in başka bir yakınına teslim edebilmek için olayların yaşandığı Aures' e gider.

Aures' te Vincent' in kaldığı yerde kalır ve onu tanıyan insanlarla görüşür. Böylece onun yaşadıklarını ve başından geçenleri öğrenir. Öğrendiklerinden sonra Van Gogh' un intihar mı ettiği, yoksa bir cinayete mi kurban gittiği sorusunun cevabını aramaya başlar. 
Yönetmenliğini Dorota Kobiela ve Hugh Weichman' ın yaptığı filmin senaryosu Dorota Kobiela, Hugh Weichman ve Jacek Dehnel' e ait. 65.000 kareden oluşan filmin her karesi, 125 profesyonel ressam tarafından yağlı boya olarak tek tek çizilmiş. Filmdeki sahneler Van Gogh' un 130 farklı tablosundan yola çıkılarak resmedilmiş. Filmin hazırlanması 7 yıl sürmüş. 
28 yaşında resim yapmaya başlayan Van Gogh' un, yaşarken sadece '' The Red Vineyard '' isimli tablosu satılmış. Oysa şimdilerde eserlerine milyonlarca dolar değer biçiliyor. Dr. Gachet' in Portesi 1990 yılında 82,54 milyon $, Sakalsız otoportresi 1998 yılında 71,5 milyon $, İrisler tablosu 1987 yılında 53,9 milyon $ bedelle satılmıştır. Filmi izlerken ömrü sıkıntılarla ve parasızlıkla geçen bir dahinin, öldükten sonra bu kadar değer görmesine de üzülüyorsunuz. Sadece 9 yılda bu kadar başyapıt ortaya çıkartan Van Gogh 37 yaşında intihar ediyor. 
2018' de En İyi Animasyon Filmi dalında Oscar' a aday olan film, 75. Altın Küre Ödülleri' nde En İyi Animasyon Filmi adayı olmuştur. 30. Avrupa Film Ödülleri' nde En İyi Animasyon Filmi ödülünü kazanmıştır.
Categories:

12 yorum:

  1. Van Gogh hayranı biri olarak bu filmi sinemada izlemiş ve çok beğenmiştim. Ciddi bir emek var.

    YanıtlaSil
  2. Sinemada izledim. Şahaneydi. Sinema salonlarını çok özledim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinemada perdesinde çok daha güzel görünür bu film.

      Sil
  3. e güzel tabiii eveey bir de mutluluğa boya beni adlı film nefiis :)

    YanıtlaSil
  4. İzlemiştim sinemada. Müthiş bir psikolojisi var filmin. Verilen emeğe sağlık.

    YanıtlaSil
  5. The film has an interesting plot.

    YanıtlaSil
  6. Van Gogh resimlerini çok severim. Filmi henüz izleyemedim oysa hep aklımda. Şimdiden sağlıklı ve mutlu bir yıl diliyorum 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de size sağlıklı ve mutlu bir yıl dilerim Derya Hanım.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!