8/22/2020

İnsan yapısı gereği içinde iyilik ve kötülük barındırır. İçindeki iyilik ve kötülüğü ortaya çıkartmak  ister. Hatta bunun için fırsat kollar. Yaralarla dolu hayatımıza pansuman yapabilmek için özellikle iyilik yapmaya uğraşırız. Bunun için, başkalarının izni olmadan hayatlarına müdahale ederiz.
Acar Baltaş' ın dediği gibi, kendi hayatlarında zorluk çeken insanlar başkalarının hayatlarını düzenlemek gibi bir misyon yüklüyorlar kendilerine. Bu misyon çerçevesinde karşımızdakinin ne istediğine bakmadan, onun iyiliğini düşünerek, neredeyse baskı yapıyoruz.
Zorla Güzellik
Zorla güzellik olmaz diye bir söz var. Peki zorla iyilik olur mu? Gösterilen tepkilere bakıldığında pek olmadığı söylenebilir. Kendi penceremizden bakarak verdiğimiz yardım kararını, karşı taraf istiyor mu diye sormayız genelde. Bu nedenle karşı tarafın talebini karşılamak yerine kendi uygun gördüğümüz şeyleri yaparız. Bu yapılanların şimdi anlaşılmasa bile, ileride anlaşılacağı gibi bir tez ortaya koyarız. Ama karşımızdaki insanın duygu ve düşüncelerini yok sayarak davrandığımız için tepki görürüz.
Kendimize İyilik
Yapılan araştırmalara göre başkaları için bir şey yapan insanlar, kendileri için bir şey yapan insanlara göre kendilerini daha iyi hissediyorlar. Dolayısıyla başkaları için bir şeyler yapmak gibi bir güdümüz de mevcut. Bu nedenle karşı tarafın bu iyiliği isteyip istememesi önemsiz bir detay olarak kalıyor. Uygun gördüğümüz iyiliği, aile fertlerimize ve yakın çevremize yapmaya çalıştığımızda, ailenin pek sevilmeyen kişisi olmaya aday oluruz. Galiba en iyisi insanları rahat bırakmak. Çünkü zorla iyilik yapmaya çalıştığımız insanlar için hiç bir şey yapmasak daha çok sevileceğimiz kesin.
Categories:

16 yorum:

  1. bu doğru olabilir mi? ben de çoğu zaman çevremi doğru bildiğime yönlendirme derdine girerim ama hiç bu açıdan düşünmemiştim.

    YanıtlaSil
  2. Bende mi böyle davranıyorum acaba? Üzerine bi düşüneyim :)

    YanıtlaSil
  3. Doğru tespit bence de:) Olaylara doğal olarak kendi penceremizden bakıyoruz. Herkes başka başka pencerelerden bakıyor oysa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet herkes farklı bakıyor ve beklentileri de farklı.

      Sil
  4. tanımadığım insanlara iyilik yapmayı seviyorum, maddi manevi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İhtiyacı olanlara destek olmak güzel bir şey.

      Sil
  5. katılıyorum, kendi doğrumuz salt gerçekmiş gibi başkalarının 'iyiliği adına' tatlı da olsa dayatma yapıyoruz. insanların hata yapma hakkı var ya da o hata olarak gördüğümüz konudan gelişim çıkarmaya ihtiyaçları var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin gibi bazen kendi doğrularını bulmalarına izin vermek gerekiyor.

      Sil
  6. başkalarına iyilik yapmak güzel birsey ama bazen biz iyi düşünsekte onlar açısından öyle olmayadabilir

    YanıtlaSil
  7. Özellikle son cümleyi çok fazla deneyimledim, hem de çok yakınlarımdan :) O yüzden kesinlikle katılıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dönüp dolaşıp vardığımız yer son cümle:)

      Sil
  8. Bir örnekle yoruma başlıyorum:
    Kuzenim orta sondayken, teyzesi "Bunu sağlık meslek lisesine yazdırın" diyor. Çocuğu başka bir ildeki yatılı okula kaydettirdiler. Sürekli eve gelmek isterdi kuzen. Babası akşamleyin arabasıyla gidip getirirdi. Tartışma çıkardı hep. Aradan yıllar geçti, kuzenim askerliğini yaptı ve şu an halı yıkama fabrikasında çalışıyor. Dükkân babasının olduğu için bu çok yorucu işe katlanıyor ama mesleğini yapmak istemiyor. Çünkü sevmiyor. İnsanlar iyi niyetle bir şeyleri tavsiye edebilir, yönlendirebilir fakat önce karşıdaki kişinin düşüncesi sorulup, rızası alınmalı. Eğitim konusunda olsun, iş konusunda olsun, hatta evlilik konusunda... Hep şanssızlık ve mutsuzluk yaşanacak diye bir kural yok ama böyle bir kural yok diye de iş şans ve kısmete bırakılmamalı. Bir sefer geldiğimiz dünyada, niye başkalarının aklıyla yaşayalım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir örnek. Sorun bizim karşımızdakinden daha iyi düşündüğümüzü sanmamız.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!