11/09/2020

Duke Ünivesitesi' n tarafından yayınlanan bir bildiride, insan davranışlarının yüzde 40' tan fazlasının gerçek anlamda kararlar değil, alışkanlıklar olduğu ortaya konuluyor. Beyin daha az enerji harcamak için alışkanlıklar oluşturmaya çalışıyor. 
Zaman içinde alışkanlık haline gelen davranışlar otomatik pilotta hareket etmemizi sağlıyor. Kitabın yazarı Charles Duhigg' e göre hepimiz birer avuç alışkanlıktan ibaretiz. Ama bu alışkanlıkları değiştirmek istediğimizde işler zorlaşıyor. Çünkü alışkanlık haline gelen davranışları değiştirmek çok zor. Alışkanlıkların Gücü kitabında alışkanlıkların olma şekli ve bu alışkanlıkları nasıl değiştirebileceğimiz örnek olaylarla anlatılıyor. Alışkanlıkların başarı ya da başarısızlıkta nasıl etkileri olduğu örnek olaylarla gösteriliyor. Kitaptan bazı bölümler:

Beyin kendi haline bırakıldığı taktirde hemen her rutini alışkanlığa çevirmeye çalışacaktır, çünkü alışkanlıklar zihnimizin daha az efor harcamasını mümkün kılar.

- Bir sigara tiryakisi, nikotin arzusu tetiklendiğinde sigaranın yerine koyacağı bir aktivite bulamadığı sürece genellikle sigarayı bırakamaz.

- İnsanlar hayatlarında önemli bir olayın meydana geldiği dönemlerde satın alma alışkanlıklarını değiştirmeye daha meyilli olurlar. 

- Yeni bir şeyi eski alışkanlıklarla paketlerseniz, insanların onu kabul etmesi kolaylaşır. 

- Toplumsal hareketler ansızın herkes aynı yöne bakmaya karar verdiği için ortaya çıkmaz. Arkadaşlık alışkanlıkları olarak başlayan, cemiyetin alışkanlıkları yoluyla büyüyen ve katılımcıların benlik duygusunu değiştiren yeni alışkanlıklar tarafında idame ettirilen sosyal paternlere dayanırlar.

 - Alışkanlık Döngüsü: İşaret- Rutin- Ödül

- Alışkanlık döngünüzü çözdüğünüz, yani davranışınızı doğuran ödülü, tetikleyen işareti ve rutinin kendisini tespit ettiğiniz zaman, davranışı değiştirmeye başlayabilirsiniz. İşaret için plan yaparak ve arzuladığınız ödülü üreten bir davranış seçerek daha iyi bir rutine geçebilirsiniz. İhtiyacını olan şey bir plandır. 

25 yorum:

  1. It is true that our brain likes doing things on an auto-pilot. We are often slaves to our habits- so it is good to make the most of things and make those habits good.

    YanıtlaSil
  2. Yazıyı okurken bir şarkı düşüverdi dilime :) Alışmak, sevmekten daha zor geliyor :) Alışkanlıklar insanı vezir de edebilir, rezil de. Yani hem olumlu hem de olumsuz süreçlerin sürdürülmesine neden olabilir. Dilerim rotamız pozitif sulardır ve alışkanlıklarımız iyi, yararlı, mutluluk verici ve akıllı şeyler yönündedir :) Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet umarım iyi alışkanlıklarımız vardır. Çünkü değiştirmesi çok zor:)

      Sil
  3. Değiştirmek istediğim rutinlerim var, son alıntınızı not aldım. Faydalı bir kitap, teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. ay evet yaa tümüyle alışkanlıklarla yaşıyoz valla. duke üni de iyilerdeen :)

    YanıtlaSil
  5. süper bir yazı, ben de yakın zamanda konuyla ilgili Kendiniz Olma Alışkanlığını Kırmak kitabını okumuştum, tavsiye ederim, keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
  6. İlginç tartışma.

    Açıklamanızı okuduktan sonra, tüm bunların alışkanlıklardan etkilendiğini anlamaya başladım.

    Bunu çok iyi açıklıyorsunuz.
    Dostluktan selamlar.

    YanıtlaSil
  7. İlginç bir gerçeği kısa ve öz ne güzel anlatmışsınız. Otomatik pilot olayı farkettiğim bir şeydi. Beyin boşa efor harcamak istemiyor demek:) Hayatımızda çözülmesi mümkün ne çok şifre saklı....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Hayatımız şifrelerle dolu:)

      Sil
  8. The brain creates reflexes.
    When they exist we win as humans.

    YanıtlaSil
  9. alışkanlık haline gelmesi için 21 kuralı mıydı o. en az 21 kere tekrarlanmalıymış bir davranış. öğrenmeyle de ilgiliydi sanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 21 gündü sanırım o.

      Sil
    2. Bence 21 gün kuralı herkes için değerli değil. Kişiden kişiye göre bu süre artabilir ya da azalabilir.(Naçizane görüşüm)
      Alışkanlık konusu çok önemli. Özellikle son kısım fark etmek ve değiştirmek için önem taşıyor.

      Sil
    3. Dediğiniz gibi alışkanlık oluşturma kişiye bağlı.

      Sil
  10. Okudum bu kitabı, sanırım üç yıl kadar önce. Gerçekten değişik bakış açısıyla okunuyor.

    YanıtlaSil
  11. okunması gereken bir kitaba benziyor

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!