7/14/2020

2000' li yıllarda popüler olmuş bir şarkı vardı. Muazzez Abacı' nın söylediği, Bana Herşey Seni Hatırlatıyor isimli şarkı. Bu şarkının sözlerini biraz değiştirirsek günümüzdeki duruma uyarlayabiliriz.
İdeoloji sarmış dört bir  yanımı,
Baktığım her yerde izin duruyor, 
Ben seni düşünmek istemesem de,
Bana her şey seni hatırlatıyor.
Gerçekten de ideoloji sarmış dört bir yanımızı. Hadi siyasetçileri anladık. Onların mesleği siyaset. İdeolojik yaklaşmaları normal. Objektif davranmaları pek beklenmiyor. Ama diğer alanlarda ideolojinin yoğunlaşması hatta tamamen öne çıkması rahatsız edici.
İdeolojik Bilim
Tarihçilerden, pandemi uzmanlarına, ekonomistlerden depremle ilgili yorum yapan hocalara kadar yorumlar siyasi görüşe göre değişiyor. Siyaset bilimin yerini almış. Corona kaynaklı vaka sayılarının düşük olduğunu söyleyenler belli bir siyasi görüşe sahip olanlar. Vaka sayılarının yüksek olduğu ve asıl sayıların gizlendiğini iddia edenler de karşı cephede kümelenmişler. İktidara yakın ekonomistler ekonomik olarak nasıl uçtuğumuzu anlatırken, muhalif görüşlü ekonomistler nasıl battığımızı anlatıyorlar. Bilimsel aydınlatmaya ihtiyaç duyan başka konularda da benzer durumlar geçerli. Her iki kesime mensup uzmanlar konuyu, ait oldukları grubun görüşlerini güçlendirecek şekilde değerlendiriyorlar. Siyah ya da beyaz diyorlar. Gri renk ise hiç yok konuşmalarında. Konuklara baktığınızda o günkü konuyla ilgili ne söyleyebileceklerini çok rahat tahmin edebiliyorsunuz. Amaçları kamuoyunu aydınlatmak değil, yönlendirmek. Objektif yorum yapanlarsa programlara davet edilmiyorlar zaten.
Ne Yapmalıyız?
Bu kadar belirgin bir şekilde siyaset, bilimin ve bilginin önüne geçmişse, yapılması gereken siyasileşmiş uzmanları dinlememek. Konu ile ilgili objektif olan uzmanların yazılarını ve yorumlarını takip etmek gerekiyor. Kendi araştırmamızı kendimiz yapmalıyız aynı zamanda. Gerçek bilgiye bu şekilde ulaşabiliriz. Gerçeği araştırma zahmetine katlanmayıp kolaya kaçanlar, yoğun şekilde devam eden ideolojik yorumların yönlendirmesine maruz kalıyorlar.
Categories:

22 yorum:

  1. Evet ne yazık ki siyaset bilimin, fennin önüne geçti.

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle her konuda kendi araştırmamızı kendimiz yapmalıyız. Özellik bilgisi olmayan insanlar bu ideoloji kapılması çok kolay.

    YanıtlaSil
  3. katılıyorum maalesef çok doğru yazdıklarınız elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. I agree with you. Many people are using the corona virus for their own political objectives. Even experts aren't always objective. Politicians are almost never objective and truthful. It is hard to know what is truth.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Politicians are use everything for their benefits.

      Sil
  5. What worries me about the world today is that people have lost the culture of a dialogue and conversations. Ideology often makes people extreme. Everyone gets emotional and they ignore the facts. It is hard to have a normal conversation with ideological people.

    YanıtlaSil
  6. eh evet haklısın ama olsun ayasofya ibadete açıldı heyoooo cennete gidiceez :)

    YanıtlaSil
  7. araştırma kitabı alırken yazarını araştırıyorum. çıkarımla dolu öznel çarpıtmalar okutmak istemiyorum. sağ tandans - sol tandans hepsi ideolojisine göre yaşanmış olayları değiştirerek yorumluyor. haber bültenlerine güvenim zaten kalmadı. eskiden dedem, öğle saatlerinde öğlen ajansını alayım der radyonun başına geçermiş. şimdi nerede öyle sadece haberleri direkt ulaştıracak kaynak, hepsi ucuna bi uçurtma kuyruğu bağlayıp öyle yolluyor. kanan kanıyor, kanmayan olan bitenden bihaber yaşıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Medyadaki bilgileri doğru sanan büyük bir çoğunluk var. Dolayısıyla propaganda için çok müsait oluyor.

      Sil
  8. Zaten istenen oydu, gerçek oldu: Ayrışma
    Sonuç kısmını çok sevdim. Başkalarının yönlendirmesine kapılanların ya beyni çalışmıyordur ya da büyük bir çıkarı vardır:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ayrışma her alanda olmaya başladı ve bu iyi bir şey değil.

      Sil
  9. Reklama tıkladım blogunuzu takipteyim.

    YanıtlaSil
  10. Almanca da bleiben sie sachlich, yani konuda kalın konudan sapmayın konunun özünu konusun denir. Ben de sevmiyorum bu yönlendirmeleri. Konu gerceğinden sapıyor.

    YanıtlaSil
  11. Bilinçli olan, düşünme yeteneğine sahip insanlar bunları biliyor fakat ne yazık ki azınlıktalar. Ne zaman ki çoğunluğa geçerler, (ki bu imkansız) o zaman bahsettiğiniz ideolojik unsurlar otomatikman devre dışı kalır. Toplumun bu hazıra alışkın doğası gereği o işlerde daha çok ekmek var:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o ekmeğin farkında olan siyasetçiler de bunu kullanmaya devam edecekler.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!