5/21/2020

Kimileri tarafından tüm zamanların en iyi basketbolcusu olarak gösterilen, kimileri tarafından da tüm zamanların en iyi sporcusu olarak tanımlanan efsane basketbolcu Michael Jordan. 6 NBA şampiyonluğu, 5 MVP ödülü, 10 kez sayı krallığı, 1 kez yılın savunmacısı ödülüyle taçlandırılmış müthiş bir kariyeri var. Nike başta olmak üzere pek çok firmayla yapılmış milyonlarca dolarlık anlaşmalar da cabası. Uzaktan bakınca çok hoş görünüyor.
The Last Dance belgeseliyle kameralar Michael Jordan' a yaklaşınca, Jordan' ın uzaktan göründüğü gibi olmadığı ortaya çıkıyor. Aşırı rekabetçi, takım arkadaşlarını ezmekten kaçınmayan, kazanmaktan başka bir şey düşünmeyen, kumar tutkusu olan birisi. Bütün yarışları kazanmak istiyor. Hatta duvarın en yakınına para atma yarışmasını bile. Kendini motive etmek için çeşitli yollar bulan takıntılı bir oyuncu. Takım arkadaşlarına yaptığı baskıyla ilgili olarak '' Yapmadığım hiç bir şeyi onlardan istemedim.'' diyor. Yani ben de çok çalıştım diyor. Ama onların kapasitesi ve dayanıklılığını hiç dikkate almıyor. Tabi ki onların kazandığı parayı da önemsemiyor. Benim tarzım bu, beğenmeyen oynamasın diyecek kadar da öz eleştiriden uzak. Mikrofonlar Scottie Pippen, Steve Kerr ve Dennis Rodman' a uzatılınca durumun vehameti daha çok ortaya çıkıyor. Söylenenlere göre The Last Dance belgeselinde Jordan' ın davranışları olduğundan daha hafif gösterilmiş. Hatta takım arkadaşı Horace Grant, bu belgeselin Jordan' ı olduğundan daha iyi göstermek için çekildiğini söyleyip eleştiriyor.
Madalyonun Diğer Yüzü
Bireysel olarak bakıldığında yüzümüzün ekşimesine neden olabilecek gerçekler var. Ama dünyanın zirvesinde bu kadar uzun süre kalmak kolay mı? Sıradan bir takım olan Chicago Bulls' a 6 şampiyonluk kazandırmak neredeyse bir mucize. Tabi ki bu başarılarda koç Phil Jackson, Scottie Pippen ve diğer oyuncuların katkısı yadsınamaz ama aslan payının Jordan' da olduğu bir gerçek. Ayrıca basketbolun ve NBA' nin dünyada yayılmasında bir ikon görevi gördü Jordan. Bu büyük baskıyla yıllarca mücadele etmek saygı duyulacak bir şey. Müthiş yeteneğine rağmen, azmi ve çalışmaktan hiç vazgeçmemesi herkese örnek olabilir. İnsanların oynadıkları takımlarda, hatta çalıştıkları iş yerlerinde kendilerini ispat etmek için verdikleri mücadeleyi düşününce Michael Jordan' ın yüksek hedeflerle var olma mücadelesi verdiği görülüyor. Kamerayı yakınlaştırıp Jordan' ın bize verdiği basketbol keyfinin tadından mahrum mu kalmalıyız yoksa tribünlerde ya da ekranlarda yerimizi alıp basketbol ziyafetine devam mı etmeliyiz? İkinci seçenek akla en yatkın olanı sanırım.
Ayrıca bir soru daha sorabiliriz: Michael Jordan' ın takım arkadaşınız olmasını ister miydiniz?
Categories:

30 yorum:

  1. Michael Jordan favori basketçilerimdendi. Parkta basket oynadığımız yıllarda basket attığım zaman potaya Maykıl Jordan maça damgasını vurdu :)

    YanıtlaSil
  2. Açıkçası yaklaşık bundan 7 yıl önce tanıdım kendisini ancak basketbola yatkın bir insan değilim o yüzden takip etmedim kendisini nasıldır bilmem sayenizde öğrenmiş oldum biraz.
    Ve takım arkadaşı olmak istemezdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski oyuncu olduğu için tanınırlığı azalmaya başlıyor.

      Sil
  3. Basketbolla pek aram iyi değil ama MJ derken helikopter kazasında ölen basketbolcu Kobe Bryant sanmıştım,ölümü garip dicektim.. MJ için ABD profesyonel basketbol ligi NBA'in resmî sitesine göre, "Oybirliğiyle, Michael Jordan tüm zamanların en büyük basketbolcusudur." diye geçiyor wikipedide..

    YanıtlaSil
  4. A player with a magic jump.

    YanıtlaSil
  5. Çıktığı basamakları ardından baltayla parçalayarak çıktıysa yukarıya, onunla aynı takımda olmak iyi bir fikir değil bence. bir şekilde ona uyum sağlamak zorunda olan sporcular da çok güçlülermiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O sadece hedefe ve başarıya odaklı olduğu için diğerlerin pek umursamamış.

      Sil
  6. Unlu basketci ...daha once bildigim buydu
    Ah bu hayat hikayeleri

    YanıtlaSil
  7. Basketbolla pek ilgilenmem ama ünlü basketbolcuları tanıyorum biraz. Michael Jordan böyle bir karakteri olduğunu bilmiyordum. Ama dediğin gibi bu başarılar öyle kolay kazanılmıyor.
    Hayır hayır onunla aynı takımda olmak istemezdim. Böyle bir baskıya tahammül edemem

    YanıtlaSil
  8. Yazıyı okuduktan sonra Jordan’dan biraz soğudum.

    YanıtlaSil
  9. cedi osman cıyız. iyi bayramlaar.

    YanıtlaSil
  10. Basketbol ilgilisi değilim fakat Michael Jordan ın futbolda Maradona, F1 de Ayrton Senna ne ise basketbolda da o olduğunu biliyorum. Üçü de kendi dalında klasikten modernliğe geçişte bir yapıtaşı, bir ikon... Şahsen ben Jordan ile takım arkadaşı olmak isterdim. Hırs, mücadele ve spor için çalışmak bana yakın gelen kavramlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jordan çok büyük bir ikon. Onun egolarına katlanabilmek kolay değil. Mümkünse takım arkadaşı olmak iyi bir deneyim olabilir.

      Sil
  11. Herkes için geçerli değil mi aslında böyle durumlar? Yani işinde çok iyi olabilirsin ama tanıdıkça içinden berbat biri çıkabilir:) M.Jordan ne yaparsa yapsın onun basketbol başarısına gölge düşürmez diye düşünenlerdenim.

    YanıtlaSil
  12. Basketbolla çok ilgilenen biri değilim ama Michael Jordan'ı duydum. Karizma biri olarak canlanıyor zihnimde.

    YanıtlaSil
  13. Efsane basketçilerden. Bu iş için yaratılmış adeta😊🤚

    YanıtlaSil
  14. İstiyorum. Ama boy duruşuma katılmak mümkün değil :). Ya sen, Michael Jordan ekibi olmak ister misin?

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!