5/05/2020

İnsanlar hayatları boyunca pek çok olumsuz olayla karşılaşırlar. Bunlar bireysel olumsuzluklar olduğu gibi toplumsal olumsuzluk da olabilir. Genellikle büyük olumsuzluklardan sonra insanlar ya da toplumlar, öğrendikleri doğrultusunda çıkarımlar yaparlar. Yapmalıdırlar ki, ileride benzer bir durumda kaldıklarında hazırlıklı olabilsinler.
Corona Felaketi
Tüm dünyayı etkisi alan Corona Pandemisi de bu başımıza gelebilecek büyük felaketlerden biri. Hem bireysel hem de toplumsal olarak olumsuz etkileri var. Hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağı söyleniyor. Bu tabi ki insanların ya da ülkelerin hangi dersi çıkardıklarıyla ilgili. Herkesin aynı tepkiyi de vermeyeceği aşikar. Peki genel olarak Corona bize neler öğretti?
1) Dünya Küresel Bir Köymüş: Kanadalı iletişim kuramcısı Marshall McLuhan' a ait olan bir ifade bu. McLuhan değişen ve gelişen teknoloji sayesinde insanın, dünyanın neresinde olursa olsun istediği kişiyle kolayca iletişim kurabileceğini söylüyor. Corona virüsünün dünyanın her tarafına bu kadar çabuk yayılması dünyanın küresel bir köy olduğunu gösteriyor. Hızlı bir şekilde her yere ulaşabilmenin sonucu. 
2) Tasarruf Kraldır: Halk arasında '' Kefen parası'' denilen ve kötü günler için yapılan tasarrufların önemi ortaya çıktı. Hem bireysel olarak hem devletler olarak. Bu birikimleri yapabilen ülkeler firmaları ve halkı bu süreçte finanse edebilirken, birikim yapamayanlar ise vatandaşlarına IBAN numarası gönderme yolunu seçtiler. Bireysel olarak açık pozisyonda yakalananlar hayat standartlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldılar. 
3) Bu Siyaset Adam Olmaz: Her gün, binlerce insanın virüse yakalanarak ölüm riski yaşadığı, yüzlercesinin öldüğü bir ortamda bile, biri birleriyle kavga etmeye devam ediyorlar. Hala dünyaya ideoloji gözlüğüyle bakıyorlar. Hadi geçimi siyaset olanlar neyse de normal halk da bunların arkasına takılmış. Kayıkçı kavgasına devam ediyorlar. Şu felaket günlerinde bile normalleşemeyenlerden Corana sonrası günlerde bir şey beklemek hayal. 
4) Normal Aslında Mucizeymiş: Evde kalmak zorunda kaldığımız günlerde en çok neyi özlüyoruz? Sıradan hayatlarımızı tabi ki. Sokakta rahatça dolaşmak, maske takmadan alışverişe çıkabilmek, sahilde gezebilmek, ailemizle ve dostlarımızla bir araya gelmek vb. Kimi zaman şikayet ettiğimiz normal hayatımız aslında bir mucizeymiş ve çok kıymetliymiş. Değerini bilmek lazımmış. 
5) Doğanın Düşmanı İnsanmış: Covid salgının bir iyi yanı varsa o da çevreye ve doğaya daha az zarar verebilmemiz. Boğazda yunuslar yüzmeye başladı. Kuş seslerini daha çok duyabiliyoruz. Denizleri ve havayı daha az kirletiyoruz. Dünya genelinde hava kirliliği 2. Dünya Savaşı' ndan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Dünyanın pek çok yerinde insanlar evlerine çekilince mekanın gerçek sahibi hayvanlar ortaya çıkmaya başladı. Tayland sahillerine nesli tükenmek üzere olan deniz kaplumbağaları yumurtalarını bıraktı. Covid salgını dünyanın nefes almasını sağlamış oldu.
6) Hiç Bir Şey Eskisi Gibi Olmayacak: Hiç bir şey eskisi gibi olmayacak deniyor. Sağlık sistemi değişecek, çalışma sistemi değişecek, online toplantılar artacak, iş seyahatleri azalacak, online alışverişler artacak deniyor. Bizim ülkemizde de büyük önlemler alınacak mı? Deprem sonrası yaptıklarımıza ya da yapmadıklarımıza bakınca çok da umutlanamıyor insan.
Categories:

20 yorum:

  1. Bana da hiçbir şey iyi yönde değişmeyecek, kimse bir şey öğrenmeyecek, burunlarının dibindekinin farkına varmadan aynı tas aynı hamam devam edecek gibi geliyor.

    YanıtlaSil
  2. İlaç ve aşı bulunduktan sonra her şey aynı düzen devam eder.

    YanıtlaSil
  3. Ben de çok şeyin değişeceğini umut edip sonra hiçbir şeyin değişmeyeceğini öngörenlerdenim. Evet virüs bize bazı şeyleri gösterdi ama yanlış olanın cazibesi çekiyor insanları. Sanırım bu özellik genlerimize işlenmiş. Zevklerimiz, hırslarımız uğruna başkalarını düşünmeden kirletmeye devam edeceğiz dünyayı, muhtemelen.

    YanıtlaSil
  4. With this virus disaster, it's true that what you say if you live a normal life like we used to live is magical. Also a priceless blessing from the Almighty.

    Really hope that this corona virus will pass soon.

    YanıtlaSil
  5. Hiç bir şey eskisi gibi olmayacak, sosyal mesafe, dezenfaktan, maske, sabun ve kolanya en çok son zamanda bunları duydum.

    YanıtlaSil
  6. Normal aslinda mucizeymiş ne kadar dogru söylemişsiniz, en sıradan yaptığımiz şeyleri bile özledik..

    YanıtlaSil
  7. mcluhan okudum severim yaa. hımm, yani acaba gerçekten bişiler değişcek mi dünyada yoksa unutucak mıyız, bencesi avrupa bişiler bulucak önlem olarak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bizim değil Avrupanın bu konuda öncü olacağını düşünüyorum.

      Sil
  8. bir de corona tiplemelerini yazsaniza boyle :) cok basarili ve keyifli bir derleme

    YanıtlaSil
  9. Corona has definitely changed the world as we know it.

    YanıtlaSil
  10. Zaten hiç bir zaman hiç bir konuda dünya eskisi gibi olmuyor ve kalmıyor gibi her işte bir hayır vardır. Belki de bu felaket olarak gördüğümüz konularda bazı dersler alabiliriz bir şeyler öğrenebilir daha büyüklerinden korunmak için tecrübe ve hazırlık sahibi olabiliriz. Güzel bir yazı olmuş teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Gerekli öğrenimleri alabilirsek ilerisi için faydalı olur dediğiniz gibi.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!