4/06/2020

Malum, içinde bulunduğumuz günlerde tüm dünyanın başında buluna Corona felaketiyle uğraşıyoruz. Tüm dünyada yayıldığı halde tam anlamıyla tedavi edebilecek bir yöntem geliştirilemedi. Bazı ülkelerde aşı denemeleri var. Farklı ilaçların Covid 19 üzerindeki etkileri de araştırılıyor. Şu ana kadar önerilen önlemlerin öne çıkanları, evde kalmak, elleri sık sık yıkamak, sosyal mesafe, dezenfektan ve kolonya kullanmak.
Evde Kalamayanlar
Evde kalma önerisi kademeli olarak evde kalma zorunluğu haline getirilmeye başlandı. 65 yaş üzeriyle başlayan dışarı çıkma yasağı 20 yaş altı (18-20 yaş arası çalışanlar hariç) ile devam etti. Toplam 32 milyon insanı kapsıyor bu yasak. Bununla birlikte çalışmak için evden çıkmak zorunda olanlar var. Gündelik kazanç sağlayanlar, çalıştığı iş yerinde çalışmaya ara verilmediği için işe gitmek zorunda olanlar, polis, sağlık personeli gibi kamu görevlileri, lojistik sektöründe, gıda sektöründe ve markette çalışanlar evde kalamıyorlar. Eminin evde sıkılanları da hiç anlamıyorlardır. 
Sıkılma Lüksü
Evde kalma önerisi kulağa hoş geliyor başta. Çalışma zorunluğu olmayan, maaşlarını alabilen ya da maddi durumu iyi olanlar için gayet hoş. Aslında evde kalıp sıkılmak büyük bir lüks. Alabildiğine koşuşturduğumuz hayatımızda belki de bir nefes alma fırsatı. Yavaşlayıp, sakinleyip kendimizi dinleme imkanı bulabileceğimiz bir fırsat. Kitap okumak, diziler, filmler, belgeseller izlemek, kendimizi geliştirmek için uğraşmak sıkılmayı da önler. Home office çalışanlar işleriyle meşgul zaten. Onlar da trafik ve ulaşımdan kaynaklanan zaman kaybı ve stresten kurtulmuş oluyorlar. Buna rağmen evde kaldıkları için sıkıntıdan patlayanlar var. Evde kaldığı için sıkılanlara Gülse Birsel' in güzel bir önerisi var: Bir hastaneye gidip sağlık çalışanlarına yardım etmek. Çok sıkılıyorlarsa böyle bir hizmet verebilirler.  
Ev Hapsi
Tabi evde kaldığı için hapis hayatı hissedenler de var. Ailesinde huzursuzluk olanlar ve kalabalık ev ortamı olanlar için durum biraz sıkıntılı. Bir de küçük çocukları olanlar için durum fena. Hem çocukların hareket isteği hem de uzaktan eğitimle ders ve ödev yapılması gerekliliği veliler için tam bir kabus. Bu dönemde velilerin en çok mırıldandıkları şarkı sanırım şudur: ''Öğretmenim, canım benim canım benim. Seni ben çok pek çok severim.''
Ey Özgürlük
Evde kalma zorunluluğunun bu kadar tepki görmesinin bir sebebi de tercih değil zorunluluk olması. Canımız istediği için evde kalabilseydik sorun olmazdı bu kadar. Tam tersi şekilde dışarıda kalma zorunluluğu olsa evimize girmeye uğraşırdık muhtemelen. 
Alışkanlıkların Gücü
Tabi bir de alışılmış hayatımızın dışına çıkma durumu var. Alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Alışkanlıkları değiştirmenin ne kadar zor olduğu malum. Başka düzene geçince ne yapacağımızı bilemiyoruz biraz da.
Parlak Zekalar
Bilindiği gibi Corona virüs tedbirleri çerçevesinde polis ve askerler seyir halindeki araçları durdurup ateş kontrolü yapıyorlar. Rize' de bir grup dahi! WhatsApp grubu kurmuşlar ve bu çevirmeleri biri birlerine haber vererek kaçmaya çalışıyorlar. Hatta varış noktasına 2 saat kala şu ilacı alınca ateşiniz düşüyor, kontrolde yakalanmıyorsunuz diyorlarmış. Fazla zeka da başa bela. 
Categories:

38 yorum:

  1. Güzel bir yazı olmuş,emeğinize sağlık.. Yalnız parlak zekaları okuyunca gözlerim kocaman oldu.. Allah'ım ne olacak, nereye varacak bu yurdum insanının bu muhtelem bakış açısı.. Tam güleriz ağlanacak halimize durumu 🤔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bu tip insanlar her dönemde çıkıyor.

      Sil
  2. Muhteşem bakış açısı demek istemiştim orada☺️

    YanıtlaSil
  3. Parlak zekalar gerçekten güzel ülkemin güzel insanının yeri geldiğinde ne kadar cahilce hareket edebileceğini göstermiş, ne yazık.. Gayet güzel yazı olmuş elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Alavere, dalavere dediğin zaman zeka kullanılıyor :)

    YanıtlaSil
  5. Parlak zekalar yüzünden herkes hasta olacak maalesef :((

    YanıtlaSil
  6. Çalışmak zorunda olmak çok kötü. O insanlara yazık değil mi?
    Diğer yandan evde kalıp, şiddet gören kadınlar var...
    Ama dediğiniz doğru. Dışarıda kalmak zorunlu olsaydı da evi özlerdik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadına şiddetin arttığı söyleniyor. Çok kötü.

      Sil
  7. Türke hiç bir şey olmaz diyorlardı ya. aids hastalığı çıktığında yerim ben o aidsi diyenlerimiz çıkmıştı. Corona affetmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet affetmiyor. Hiç bir milleti de ayırmıyor.

      Sil
  8. Selamlar sizleri takipteyim sizde son yazıma yorum yapıp takip ederseniz çok ama çok mutlu olurum :)

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Turgay bey takibe aldım bloğunuzu

    YanıtlaSil
  10. evde kalanları anlıyorum sadece kalabalık ailede yaşayanlar için değil yalnız yaşayanlar için de sıkıntılı bir süreç.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazıları yalnızlıktan bunalabiliyorken bazıları ise bu durumdan memnun.

      Sil
  11. The home state is a killer for the psychic, no matter how much one mobilizes to move, read, etc.

    YanıtlaSil
  12. rizedekilere pes pes vallaaa :)

    YanıtlaSil
  13. Cok guzel ozetlemissiniz durumu Turgay Bey, son Rizeliler bölümü ise beni sok etti, elinize saglik...

    YanıtlaSil
  14. Staying indoors isn't easy. Have a nice day.

    YanıtlaSil
  15. Güzel yazmışsınız. Mal, mülk, diploma hepsi boşunaymış aslında. Sağlık her şeyden önemliymiş, bunu anladık. En kısa zamanda yok olsun şu virüs. Tek dileğim bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Evet sağlığın önemini hatırladık. Bir an önce geçer umarım bu günler.

      Sil
  16. Evde Kalamayanlar, Sıkılma Lüksü, Ev Hapsi, Ey Özgürlük, Alışkanlıkların Gücü, Parlak Zekalar başlıklarıyla karşılaştığımda iyi bir yazıya tesadüf ettiğimi anladım sanırım. :) Ben en çok özgürlüğe takıldım bu süreçte. Bir dizide karşıma çıkmıştı: "Özgürlük her istediğimizi yapabiliyor olmak değildir, istemediklerimizi yapmama şansına sahip olmamızdır." gibi bir şeydi. O geldi aklıma. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  17. Zaman uzadıkça düşünüyorum neden sıkılıyoruz. Evet yasak olması çok etkili şakat insan sosyal bir varlıktır çevresiyle etkileşimde olmalıdır. Bunun sızısını hissediyoruz bence.

    YanıtlaSil
  18. bana iyi geldi nedense, psikolojim düzeldi herkesle eşitlendim diye. :)

    YanıtlaSil
  19. Sağlık personeli ve diğer çalışmak zorunda olanları düşününce sıkılma lüksümüz yok. Evet alışılmadık bir sürec ama bireyler olarak da katkıda bulunabiliri tüm kurallara uyarak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim destek için yapabileceğimiz evde kalmak. Gerisini sağlık personeli hallediyor.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!