11/25/2019

Geçmişe özlem duyan ne kadar çok insan var. Bugünde aradığını bulamayan, bir sorunla karşılaşan hemen geçmişe sığınmaya çalışıyor. Nerede o eski bayramlardan giriliyor, eski dostluklar, arkadaşlıklar kalmadıdan çıkılıyor. Peki herkesin geçmişi gerçekten özlem duymaya değecek kadar güzel midir?
Hangi Geçmiş
Geçmiş bize hatalarından arınmış olarak geliyor. Yazar Alan Hirsch' e göre, bir nostalji anına girdiğimizde beynimiz o anın kötü etkilerini temizliyor ve bize hayalimizde oluşturduğumuz geçmişi gösteriyor. Yani özlemini çektiğimiz geçmişteki o an değil, bizim dilediğimiz güzel anlardır. Tabi ki insanlar geçmişlerini özleyebilirler. Ama bunu takıntı haline getirmenin bugüne ve yarına yararı olmuyor.
Geçmişteki Biz
Peki biz geçmişteki biz miyiz? Geçmişte küçük şeylerden bile mutlu olduğumuzu söylerken, çok daha fazla şeye sahip olduğumuz bugün, büyük mutlulukları görmezden geliyoruz. Geçmişte küçük şeylerden mutlu olan, paylaşımcı, kibirsiz, egosuz biriyken şimdi öyle miyiz? Belki de sorun buradadır. Belki de derdimizin devası geçmişte değildir. Belki de biz bugünü güzel hale getiremiyoruzdur.
İlk Anlar
Çoğumuzda geçmişe değil, geçmişte yaşadığımız ilklere özlem duygusu da vardır. İlk aşk, arkadaşlık grupları, çocuk oyunları vb. Daha sonra kurduğumuz arkadaşlıklar ve etkinlikler geçmişteki ilk heyecanı bize yaşatmıyor olabilir. Bundan kurtulmanın yolu mevcut hayatımızda yeni keşiflere heyecanla çıkmak olabilir. Anın kıymetini bilerek ve keyfini çıkartarak yaşamak, geçmişle ilgili arayış içerisine girme ihtiyacımızı ortadan kaldırabilir.
Categories:

22 yorum:

  1. Dönem nostaljisi. O güzel insanlar o güzel atlara bindiler, çekip gittiler.. Malesef geçmişte yaşamak depresyona, gelecekte yaşamak anksiyeteye neden oluyor, en güzeli klişe tabirle anın farkına varabilmek..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş ve gelecekle ilgili takıntıya girmeden anın keyfini çıkartmak en iyisi.

      Sil
  2. Hep güzel şeyleri hatırlıyoruz geçmişi düşünürken ama yaşarken o kadar da güzel olmayabilirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aslında hatırladıklarımız hayal ettiklerimiz olabiliyor.

      Sil
  3. bende de takıntı derecesine geldi. doksanlardan çıkamıyorum. müziklerinden tut, dizilerine kadar ama bu yeni oluşan bi şey değil. hep oradaymışım hiç çıkamamışım gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de tam tersi doksanlardan kaçıyordum:) Şimdi biraz aramı düzeltiyorum:)

      Sil
    2. Ciddi ciddi bu hastalık bendede var. 90 ları çok özlüyorum.

      Sil
    3. Evet 90 ların fanı çok fazla.

      Sil
  4. Biraz önce Twitter'da çocukluğumu hatırlatan eski bireldi:) İstanbul fotoğrafını beğendim ve "Yaşlanıyorum herhalde" diye düşündüm:) Üzerine bu yazı denk geldi:) Geçmiş de bizim gelecek de... Hepsine kıymet vermek lazım.

    YanıtlaSil
  5. geçmişe özlem herhalde geçmişteki hoş anları hatırlamak yani. eh geçmişe çok güvenemeyiz yani dilediğimiz gibi hatırlarız hihihi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin gibi olduğu gibi değil dilediğimiz gibi hatırlıyoruz. Güven olmaz:)

      Sil
  6. Hepimizin sorunu da bu ya AN da kalabilmek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş ya da gelecekle kavga etmeden anda kalabilmek en iyisi.

      Sil
  7. Takıntı haline getirmek sakıncalı tabi ama geçmişin güzelliklerini hatırlayıp mutlu olmak var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki güzellikleri de var geçmişin ama doğru hatırlamak koşuluyla:)

      Sil
  8. Yani bende geçmişi çok özlüyorum ama geçmişi şu anki olgunluğum ile özlüyorum. Aynı zamana çocuk şeklimle dönsem sanırım bende pek memnun olmam :). İzlemedeyim sizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke şu andaki halimizle gidebilsek geçmişe. Çok değişirdi geçmiş ve bugün:)

      Sil
  9. Geçmiş güzel bir düşünce aslında o günlere dönsek şu an aradığımızı bulamayız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de bulamayız. Bulmayı umut ediyoruz sadece.

      Sil
  10. Son cümle mevzunun özeti bence aslında. Yeni güzellikler katamazsa insan hayatına, eski güzelliklere olan özlem o derece artıyor bana kalırsa.

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!