9/11/2019

Aslında soruyu şöyle sormak gerekiyor: Kendimizi mutlu hissetmek için ne kadar büyük bir olayın gerçekleşmesi lazım? Pek çoğumuzda böyle bir problem var. Olumsuz küçük bir olay karşısında büyük bir mutsuzluk ve stres yaşarken, o olay olumluya döndüğünde, sevinip gerginliği üstümüzden atmak yerine, hiç bir şey olmamış gibi hayatımıza devam ediyoruz. Sanki hayatta hep olumlu şeyler oluyormuş, bu çok sıradan bir şeymiş gibi davranıyoruz.
Hangisi Kolay
Mutsuz olmak çok kolay. Hiç çaba harcamaya gerek yok. Geçmişteki travmalar, gelecek kaygısı, anın tadını çıkartamama, endişe vb. bizi hemen mutsuzluğa sürükleyebiliyor. Oysa mutlu olmak farklı. Müzisyen Rufus Wainwright' a kulak vermek gerekiyor: ''Mutlu olmak için uğraş vermelisiniz. Mutluluğa; iş, para ya da aşkla ulaşılmaz. Mutlululuk sizinle kendiniz arasında bir meseledir.''  Yani mutlu olmak ya da mutlu hissetmek bizim elimizde, bakış açımızda. Mutlu olmayı istememiz gerekiyor. Sürekli olumsuzlukla beslenen bünye ne yapsın? Gergin, agresif, her şeyi yanlış anlayan, alıngan, sabit fikirli, iletişimi zor insanlara dönüşüyoruz. Mutsuz olurken çevremizi de mutsuz ediyoruz. 
Denge
İşin sırrı dengede. Olumlu ya da olumsuz durumları dengeli bir şekilde karşılamalı ve kabullenmeliyiz. Hatta olumlu olayları daha da büyütmeli ve pozitif kalmalıyız. Hayatın her tarafı mayınla döşeli gibi, mutsuz olmamızı sağlayacak olaylarla dolu. Her an sağlığımızı, bir yakınımızı, işimizi vs. kaybedebiliriz. Olumsuz küçük olayları büyütürken gerçek dertlerimiz olunca ne yapacağımızı şaşırırız. 
Categories:

16 yorum:

  1. İşin sırrı denge de demişsiniz ya. Yaşam sanatının anahtarı tam da burada. Mutlu olmak sanki bir ödev, bir mecburiyetmiş gibi dayatılıyor bizlere. İnsanın nihayetinde. Halbuki, belirttiğiniz gibi hayatı olumlu ve olumsuz yönleriyle kabullensek her şey daha da kolay olacak.
    Teşekkürler. Bu güzel yazıyla sabah sabah mutlu ettiniz beni.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Selamlar.

      Sil
  2. denge kelimesi sihirli geldi, uygulamaya çalışacağım, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Denge gerçekten de hayatın sırrı. ''Mutlu olmak için uğraş vermelisiniz. Mutluluğa; iş, para ya da aşkla ulaşılmaz. Mutlululuk sizinle kendiniz arasında bir meseledir.' cümlesini de çok sevdim.

    YanıtlaSil
  4. Mutlu olmayı ve mutlu etmeyi sevenlerdenim. Yani mutluluktan besleniyorum :) Ne güzel.
    Bir yazı okumuştum; stres mutsuzluk ile birlikte vücudumuza giren hastalıklar hakkında. Çevremde var böyleleri hatta çok yakınımdalar. Gerçekten olumsuzluktan besleniyorlar ve olumlu olaylarda dahi yeterince sevinemiyorlar. Mutsuz olduklarında yaşadıklarını heyecanla anlatıyorlar ama olumlular onlara heyecan vermiyor!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutsuzluk heyecan veriyor tespitiniz çok doğru. Olumsuzluktan besleniyorlar. Ayrıca sizin mutluluktan beslenmeniz de çok güzel. Selamlar.

      Sil
  5. genel ve sürekli bir huzur hali yeterli yaa :) yüksek huzur değil de düşük huzur yaniii :) almanya, polonya geziniz tur muydu, hangi turdu, kaç euro idi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sürekli huzur iyidir:) Turla gitmedik Derin. Berlin Tegel havalimanından araç kiraladık. Kendi programımızla gezdik. Turdan daha pahalıya geldi ama daha rahattı.

      Sil
  6. Bazen mutlu olmak için mutlu etmek de gerekebilir. İnsan istedikten sonra mutlu olabileceği şeyler de var. Görmek istemesi ve mutlu olmak istemesi tüm mesele. Biraz maddiyattan uzaklaşıp, maneviyatımıza ruh alemimize yönelmeli ve onun ihtiyacı olan gıdaları vermeyi denesek diyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten temelde vermeden bir şey alamazsınız. Mutluluk vermeden mutluluk almayı beklemek hayal. Dediğiniz gibi maddiyatın peşinde mutluluk kovalamak doğru değil.

      Sil
  7. Haklısınız aslında, mutlu olmak bizim elimizde ama bazen elimizde olmayan olayların içinde kalıyoruz. Bu olaylar da maalesef bakış açısıyla düzeltilemiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimizde olmayanlara yapacak bir şey olmuyor. Ama elimizde olduğu halde mutlu olmayı seçmiyoruz bazen.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!