6/29/2019

İş hayatının çalışanlar açısından en kritik konularından biri maaş meselesidir. İşveren için önemli bir maliyet kalemi olarak görülen maaş ve ücretler, çalışanlar için önemli bir motivasyon ve performans aracıdır. İş yerinde adaletin önemli sembollerinden biridir maaş.
İnsanların büyük çoğunluğu para kazanmak için çalışır. Çalışıp para kazanmaya ihtiyacı olmadığı halde çalışanlar da vardır ama önemli bir kısım para için çalışır. Dolayısıyla kazanılan miktar önemlidir.
Hangi Maaş
Bunun haricinde çalışanların motivasyonu aldıkları maaş kadar başkalarının aldıkları maaşlardan da etkilenir. İşe ilk başlandığında maaşı gözü kapalı kabul eden çalışanlar, işe iyice yerleşince aldıkları paraları sorgulamaya başlarlar. Yani kendi aldıkları para kadar başkalarının aldıkları para da önemli hale gelmeye başlar onlar için. Kendi aldıkları maaş yeterli mi, hayat standartlarını arttırmış mı, standartlara göre iyi mi gibi sorular akıllarına gelmez. Öyle ki aldıkları maaş kendi çalışma arkadaşlarına göre makulse bile bu defa diğer firmalarla kıyaslamalar başlar. Kafaca tatmin olmuş hissetmezlerse stres ve performans düşüklükleri meydana gelmeye başlar. Hatta bilinçli olarak performans düşüklüğü meydana getirilip maaşla dengeleme bile yapılır. Bunun çalışanlar için dezavantajı ilk meydana gelen krizde düşük performans yüzünden işten çıkartılma riskini de beraberinde getirmesidir. Bu çalışanlar işten çıkartılmasalar bile kendileri iş aramaya başlarlar. Bu süreçte önemli bir verim kaybı yaşarlar. Çalıştığı kuruma bağlı olmanın performansı arttırdığı bilinen bir gerçek. Bağlılık zayıfladığında genel performansta düşüş meydana geliyor. Ayrıca personel sirkülasyonun yüksek olması da önemli bir problem. Performansı düşeni işten çıkartır başkasını alırım demek de çok sağlıklı bir yaklaşım değil. Kalifiye insan kaynağı sınırsız değil ve insan yetiştirmenin de bir maliyeti var. 
Maaş Nasıl Belirlenmeli
Maaşla ilgili sıkıntıları yaşamamak için adil, net ve objektif bir ücret belirleme sistemi olmalı. Kurumsal firmalarda insan kaynakları bu işlerde daha başarılı olsa da diğer firmalarda da kriterler belirlenip net bir şekilde ortaya konulmalı. Maaş miktarını belirleyen kişilerin adil bir şekilde rakamları belirlemesi gerekir. Kendisine yakın gördüğü, sevdiği ya da sevmediği gibi kriterler yerine pozisyonuna, performansına, şirkete katkılarına göre rakamlar belirlenmeli. Bir kaç kişiyi mutlu etmek için genel ekibin performansı düşürülmemelidir. Geçiş dönemleri, kriz dönemleri ve kaotik dönemlerde ekstra gayret gösterip şirkete bağlı davrananlar da mutlaka tespit edilip ödüllendirilmelidir. 
Categories:

16 yorum:

  1. Maaş meselesini iyi ayarlamak lazım. Yoksa dediğiniz gibi motivasyon düşer, işler olumsuz hale gelir.

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel söylemişsiniz. Bunlar olması gerekenler. Özelde çalışanların %90 ının yaşadıkları bunlar malesef.

    YanıtlaSil
  3. ah ah en çok konuşulan ve memnun olunmayan konu belki de diy miii :)

    YanıtlaSil
  4. herkes hak ettiğinin karşılığını tam olarak alabilmeli ki yaşam adil olsun

    YanıtlaSil
  5. keşke belirtmiş olduğunuz kurallar geçerli olsa :9 ama iş yapmak önemli değil yaptığın işi pazarlamak önemli teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pazarlama çok önemli. Ne yaptığınızı iyi anlatmanız gerekiyor.

      Sil
  6. Maaş sistemine hiç ısınamadığım için çalışma hayatım kısa sürdü sanırsam :) Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  7. İşçiden ne kadar kısarsam kar diye düşünüyor bizim patronlar hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğunluğunun çalışan maaşlarını önemli bir gider kalemi olarak gördüğü bir gerçek maalesef.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!