5/18/2019

Tecrübe denince aklımıza ne gelir? Genelde olumlu çağrışım yapar tecrübe. Tecrübe bir konuda zamanla elde edilen bilgi birikimi demektir. Yani her hangi bir konu üzerinde belirli bir zaman geçirmiş olmak ve uzmanlaşmak anlamına geliyor. Tecrübe aslında o işte uzun zaman geçirmekten ziyade, geçmişte başına gelen olumlu olumsuz olaylardan bir şeyler öğrenip, bu öğretilere göre iş yapış şeklini güncellemek demektir.
İş hayatı da tecrübeli insanları tercih ediyor. Bunun sebebi tecrübeli insanların süreçleri bilmesi, sektöre hakim olmaları, meydana gelebilecek olumlu ve olumsuz durumlar karşısında ne yapacaklarını bilmeleri, yeni durumlara daha kolay adapte olmalarıdır. Bunlar tecrübenin olumlu yanları. Bir de tecrübenin olumsuz yanlarına bakmak gerekiyor. Tecrübeli insanlar uzmanlaştıkları konuda geri bildirimlere kapalı olabiliyorlar. Kendi bildikleri yöntem dışında yöntemleri kabul etmeyebiliyorlar. Rutinleşip gelişime karşı olabiliyorlar. Bildik yöntemleri daha güvenli buldukları için yeniyi denemeye sıcak bakmayabiliyorlar. En iyisini kendilerinin bildiklerini düşünebiliyorlar. Bu da rehavet ve işletme körlüğünü beraberinde getirebiliyor. Bu yüzden de hata yapmaya açık oluyorlar. Tecrübe tevazuyu değil kibiri beraberinde getiriyor. Enka Holding' in kurucusu Şarık Tara tecrübeye inanmadığını söylüyor. Sebebi de tecrübenin insanı kısıtlaması ve vizyonunu kapatması. Yaratıcı olmanın ve yenilikleri takip etmenin tecrübeden daha önemli olduğuna inanıyor.
Hangi Tecrübe
Tabi ki gelişime kapalı, kendi bildiğinden başka bir şeyi kabul etmeyen, kibirli, hantal tecrübe değil. Dinamik, gelişime açık, geri dönüşleri dinleyen ve değerlendiren tecrübe. Hayatın sürekli geliştiği ve yenilendiği dünyada tecrübenin yerinde sayması düşünülemez. Zamana uyum sağlayabilen ve gelişen tecrübe en makbul olanı. Böyle tecrübeli çalışan da en makbul çalışan olur dolayısıyla. Bernard Shaw' un dediği gibi '' Deneyimden daha güçlü bir öğretmen yoktur; ama öğrenme isteği bulunmadıkça deneyimden bir şey öğrenilemez.''
Categories:

22 yorum:

  1. Tecrübe hakkında hiç böyle düşünmemiştim.

    YanıtlaSil
  2. Tecrübe yaratıcılıkla birlikte uygulanmalı bence. Eski deneyimler ve bugünkü yenilikler. Daha iyi sonuç alınacağı kesin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İdeali bu tabi ki. Böyle olursa gayet başarılı olur.

      Sil
  3. neydiii, tecrübe yediğimiz kazıkların bileşkesi :) iş deneyimi deyinceee, suits adlı bi hukuk dizisi var, bikaç bölüm izleee :) deneyimle ilgili yanii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yediğin kazıklardan bir şeyler öğrenebiliyorsan faydalı oluyor tecrübe. İzlemedim diziyi bir bakarım.

      Sil
  4. Her şeyin azı karar çoğu zarar sanırım. Tecrübeli olmak, iş hayatında bir artı fakat bunu kibirle birleştirip, insanlara tepeden bakmak bir eksi. Ying yang misali

    YanıtlaSil
  5. Tecrübeli insanların baskın özelliği değişime karşı dirençli olmaları ve körlüğe karşı meyilli olmalıdır. Değişim Yönetimi insanlık olarak zorunlu ders olarak öğretilmelidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişime direndiklerinde değişimden kaçabileceklerini sanmaları en büyük hataları.

      Sil
  6. Tecrübe belli zaman dilimini geçirmek anlamına da geliyor, hal böyle olunca da belli bir yaşa gelmiş oluyorsunuz. Dolayısıyla yeniliklere kapalı olabiliyorsunuz, çünkü her yeni bilgi belki yeni eğitim, öğrenme süreci gerektiriyor. Belki bu nedenle tecrübeli insanlar yeni fikirlere, çalışma sitiline, programa vs. kapalı olabiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oysa ki tecrübeleriyle birlikte yeniliklere de açık olsalar kendileri için de çok kıymetli bir durum olur. Selamlar.

      Sil
  7. Çok güzel bir noktaya değiniyor yazınız. Değişime direncin sadece kibirden kaynaklandığını düşünmüyorum. İnsan bünyesindeki atalet de yeni yöntemleri öğrenmemizi zorlaştırıyor ve de yaş almak. Bunu kırabilmek, öğrendiğimi oturtmak, uygulamaya koymak için eskiye oranla daha fazla çaba sarfettiğimi söyleyebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Yaş alınca yaşlanmamak ve dinamik kalmak için sizin yaptığınız gibi çaba sarf etmek en doğrusu.

      Sil
  8. Bende bloggeri yeni tecrübe edip geliştirmeye çalışıyorum .
    Bloğum yenidir destek olursanız sevinirim.sizi takip ettim

    YanıtlaSil
  9. Bizde tecrübe kibir ve en doğrusunu ben bilirime evrilir her daim. Vs. vs...İş hayatından ayrılalı uzun zaman oldu ama edebiyat vb. çevrelerde de durumlar iş hayatından farklı değil zaten. Düzelme var mıdır acaba biz Türklerin iş yapış şekillerinde diye düşünürüm bazen. Markalaşmış firmalar belki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç düzelme olmadığından emin olabilirsiniz. Tecrübe kibire evrilmeye devam ediyor. Selamlar.

      Sil
  10. Tecrübe olmadan birçok şey eksik kalır hayatta. Birçok şeyi tecrübe ile öğreniyoruz. Tecrübe dediğimiz şey kibir boyutuna kaçmamalı tabi ki. İş hayatında, tecrübesini kibri ile örtenlere ne yazık ki denk geliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten tecrübe tevazuyla birleşse çok güzel olur. Ama çok rastlayamıyoruz.

      Sil
  11. Gelişime açık olan mesleklerde tecrübe her halükarda gelişime ayak uydurmalı, yoksa bir süre sonra yapacağı bir işi olmaz insanın. Örn; teknoloji, otomotiv.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tecrübe de güncel kalmalı dediğiniz gibi. Selamlar.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!