1/05/2019

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, naylon poşet yönetmeliği kapsamında, 1 Ocak 2019 itibariyle market alışverişlerinde kullanılan plastik poşetlerin 25 kuruş olacağını açıkladı. Bu yönetmeliğin amacı olarak görsel ve çevresel kirliliğin azaltılarak gereksiz poşet kullanımının önüne geçmek olduğu belirtildi. Çevre kirliliğinin azaltılması için atılmış çok önemli bir adım. Plastik poşet, Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere ve ABD gibi pek çok ülkede ücretli ya da yasak. 
Neden Bu Kadar Önemli?
Plastik poşetler polietilen denilen petrol türevinden ve atık malzemelerin ikincil kullanımından elde ediliyor. Üretim maliyetlerinin düşük olması ve dayanıklılığı nedeniyle çok yaygın. Bu poşetlerin doğada yok olma süresi 1.000 yılı buluyor. Naylon poşetlerin sadece %1' i geri dönüştürülebiliyor ve  % 99' u doğada kalıyor. Türkiye' deki bir kişi bir yılda ortalama 312 adet plastik poşet kullanıyor. Dünyada ise her saniyede 160.000 plastik poşet kullanılıyor. Her yıl dünyada 5 trilyon adet plastik poşet üretiliyor. 
Bizim Tepkimiz Ne Oldu?
İlk tepkimiz market görevlileriyle kavga etmek oldu. Bu kadar alışveriş yapıyorum poşete de mi para istiyorsunuz dendi. Kızıp ürünleri iade edenler, manav reyonundaki ince ve ücretsiz poşeti alıp kullananlar, montunun içine dolduranlar, poşeti kullandıktan sonra geri getirip parasını isteyenler oldu. Hatta bazı marketlerin önünde 10 kuruşa poşet satanlar bile çıktı. Ama rakamlara bakıldığında plastik poşet tüketiminin % 50 azaldığı görülüyor. Amaç da bu zaten. Çevre bilincine sahip oldukça rakamların daha da düşmesi en büyük dileğimiz. Akaryakıt ürünlerindeki fiyat artışları, köprü geçiş ücretleri artışları vb. pek çok alanda yapılan fiyat artışlarına neredeyse hiç tepki vermeyen vatandaşlarımız söz konusu 25 kuruşluk poşet ya da çevre olunca büyük tepki gösterdiler. Bu da şaşırtıcı bir durum.
Reklam Meselesi
Bir başka tepki de ücretli poşetlerde alışveriş yapılan firmanın logosunu olmasına geldi. Hem parayla satıyorsunuz hem de sizin reklamınızı yapıyorum. Marketin bana reklam parası ödemesi gerekir ya da logosuz poşet verin diyenler oldu. Parayla aldığı her ürünün üzerinde reklam bulunan insanlar konu poşet olunca ayrı bir hassasiyet gösterdi. 
Categories:

23 yorum:

  1. Aynen öyle belki aylık 10 tl lik poşet kullanmayacak ama kıyameti kopardılar öbür tarafta dünyanın zamları gelmiş sıkıntı yok dermişcesine bir tavırlar bizi anlamak zor :)

    YanıtlaSil
  2. Valla bunca zamandır 1 poşete sığacak market alışverişi için en az 3 poset alıp,şimdi 25 kuruş söz konusu olunca marketlere hırsız diyorlar şaşkınlık içindeyim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çevreden bahseden yok sadece 25 kuruş konuşuluyor bir de:)

      Sil
  3. keşke yapılan zamlarla ilgili de bu kadar tepki göstersek.mesela 13,5-Tl olarak aldığım suyu bugün itibariyle 15,50.-tl Olarak aldım.Hani 9,5.-TL tavan fiyat olacaktı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka zamlar insanları rahatsız etmiyor nedense.

      Sil
  4. Hocam, tüm düşündüklerimi dile getirmişsiniz 👍

    YanıtlaSil
  5. Plastik poşetler sembolik anlam içermektedir. Her attığımız adım ve geçirdiğimiz vakitte her şey verginin vergisi ile dolu. Çevre bilincini her gün tüketilen naylon poşet ile bir nebze olsun arttırabiliriz. Bez, file veya daha önce alınan poşetlerin kullanması %50'lik oraı düşürecektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım düşer. Artık kontrol edilemez boyutlara gelmeye başladı çevre ye verilen zararlar.

      Sil
  6. Reklam meselesini hiç düşünmemiştim ben. :D Komik geldi çünkü haklılık payı da var. :D Bence bu uygulama için geç bile kalınmıştı. Ben de geçen sene Genç Kadın Girişimciler etkinliğinde katıldığımda öğrendiğim bir şeyi paylaşmak istiyorum.
    Genç bir kadın zeytin çekirdeğinin içinde petrol ile dna benzerliği olan bir madde bulmuş ve bununla geri dönüştürülebilir, doğal plastik poşet üretme işine girmiş Türkiye'de. Kullanılanlar da bu poşetlerden olsa çok daha iyi olur bence. Hem bilimle ilgilenen kişiler için de maddi olarak destek olmuş olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesilen paralar bir fonda toplansa ve bu tür girişimler desteklense dediğiniz gibi çok iyi olur.

      Sil
  7. Market önünde 10 kuruşa poşet satanı duymamıştım. Pes! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Krizi fırsata dönüştüren bir girişimci :)

      Sil
  8. gerçekten hiç bir şeye tepki göstermeyip 25 kuruş için velvele etmeleri çok ilginç almazsın olur biter umarım geri adım atılmaz bu uygulamadan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım geri adım atılmaz. Şimdiden % 50 azalmış poşet tüketimi.

      Sil
  9. Çok doğru yorumlamışsınız sonuna kadar katılıyorum

    YanıtlaSil
  10. :) zamanla durulur yaaa iyice gündem oldu yanii :) poşet alıyom ben hala aynen devam :)

    YanıtlaSil
  11. Avusturyada da plastik poset var ama halk bilincli oldugu icin cogu ya bez poset kullaniyor ki benim de bir sürü bez torbam var, veya alisveris sepetleri var arabayla alisveris yapiliyorsa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bez torba ya da file alışkanlığını kazandığımızda poşet meselesi büyük oranda hallolur. Selamlar.

      Sil
  12. marketlerin bez poşet ya da file bulundurmaları zorunlu hale getirildi,ki henüz tam anlamıyla uygulamaya konulmadı.Başından beri olması gereken çözümlerden biri de buydu.Para ile poşet satmak olmamalıydı.

    Öte yandan reklam işine gelince,açıkçası hassasiyetten ziyade etki-tepki meselesi bence bu:)Yoksa dediğiniz gibi memleketim insanının çok büyük çoğunluğu yürüyen reklam panosu:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bez poşet bilincinin oturması uzun bir süreç. Ama paralı poşet uygulaması hemen karşılık buldu ve tüketim yarı yarıya azaldı. Selamlar.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!