1/30/2019

Herkes mutlu olmanın yollarını arıyor. Bu konuda yazılmış pek çok kitap da var. Bertrand Russell tarafından kaleme alınan Mutlu Olma Sanatı, bu konuda yazılmış kişisel gelişim kitaplarından farklı olarak konumlanıyor. Kitap '' Kişisel gelişim vaat eden bir popüler felsefe'' kitabı olarak tanımlanıyor.
Bertrand Russell, temel olarak mutluluğun ya da mutsuzluğun koşullardan ziyade, bizim bu koşullar başımıza geldiğinde neler yaptığımızla ilgili olduğunu söylüyor. Ayrıca mutluluk için çabalamamız gerektiğini vurguluyor. Yazar kitapta ortaya koyduğu görüşlerini kendi gözlem ve deneyimleriyle doğruladığını ve bunlara uygun hareket ederek mutluluğunu arttırdığını belirtiyor. Kitap, Mutsuzluğun Nedenleri ve Mutluluğun Nedenleri isimli iki kısımdan oluşuyor. 
Mutsuzluğun Nedenleri kısmında yer alan başlıklar şöyle:
  • Byron Mutsuzluğu
  • Rekabet
  • Can Sıkıntısı ve Heyecan 
  • Yorgunluk
  • Çekememezlik
  • Günah Duygusu
  • İşkence Korkusu
  • Kamuoyu Korkusu 
Mutluluğun Nedenleri kısmında yer alan başlıklar ise şöyle:
  • Mutlu Olmak Hala Mümkün müdür?
  • Keyif
  • Sevgi
  • Aile
  • İş
  • Kişisel Olmayan İlgiler
  • Çaba ve Kabullenme
  • Mutlu İnsan
Kitabın çevirisi oldukça iyi ve kitap gayet akıcı. Kitabın yazarı olan Britanyalı filozof, tarihçi, toplum eleştirmeni ve matematikçi Bertrand Russell, 1950 yılında Nobel Edebiyat Ödülü' ne layık görülmüş. Kitaptan bazı bölümler şöyle:

'' Göreceksiniz ki, bu değişik kalabalıkları oluşturanların her birinin bulunduğu konumla ilişkili bir derdi vardır. İş zamanı kalabalığında, endişe, aşırı dikkat, hazımsızlık, işinden başka her şeye karşı ilgi eksikliği, eğlenip gülme gücünden yoksunluk, başka insanları fark etmeme ile karşılaşacaksınız''.

'' Aydın birisinin zaten mutlu olamayacağına inandıkları için mutsuzluklarından kıvanç duyarlar''.

'' Bir kişi, başarıyı istemekle kalmayıp, bütün benliğiyle başarının peşinde koşmanın ödev olduğuna inandığı ve böyle yapmayanı zavallı bir yaratık olarak gördüğü sürece, hayatı, mutluluk vermeyecek derecede yoğun ve tedirgin olacaktır''.

'' Başarı mutluluğun sadece bir ögesidir ve diğer ögelerin tamamının feda edilmesi pahasına elde edilmişse, çok pahalıya mal olmuş demektir''.

'' İnsanların çoğu, düşüncelerini kontrol etmekte yetersizdir. Yani, henüz her hangi bir şey yapamayacakları aşamada, kaygı verici konuları düşünmemeyi beceremezler. İş üzüntülerini yataklarına kadar götürürler ve yarının zorluklarıyla başa çıkabilmek için güçlerini yenilemeleri gereken gecelerini, o anda hiçbir şey yapılamayacak sorunları düşünerek geçirirler; düşünürler ama çözüm üretecek şekilde değil, uykusuzluk nedeni olan yarı deli bir şekilde düşünürler''.

'' Bir tek zevkini, diğer zevklerinin zararına aşırı derecelere vardıranın, üstesinden gelemediği bir sorunu vardır''.

'' En iyi sevgi, insanın eski mutsuzluklarından kaçmak için değil de yeni mutluluklara kavuşmak umuduyla beslediği sevgidir''.

'' Amaçlarımıza, çevremize ve yaptığımız işlere öyle bir dalmışız ki, dünyada yapılan tüm işlerin içinde ne kadar küçük bir yer tuttuğunu ve yaptığımız işlerle dünyadaki birçok şeyi hiç etkilemediğimizi unutur gideriz''.

'' Çok ender durumlar bir yana, mutluluk yalnızca uygun koşulların bir araya gelmesiyle olgun bir meyve gibi kucağa düşmez, çabayla erişilebilir''.
Categories:

24 yorum:

  1. Böyle kitaplara ihtiyacımız var...Tavsiye için teşekkür ederim...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
  2. Bu tarz kitapları seviyorum tanıtımınız için teşekkürler. Biraz daha inceleyeceğim bu kitabı.

    YanıtlaSil
  3. sayfanızı yeni keşfettim ve yazılarınız çok hoşuma gitti inşallah uzun yıllar paylaşımlarınıza devam edersiniz ^_^ sayfama da beklerim profil resmime tıklayıp ulaşabilirsiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Hoş geldiniz. Ben de ziyarete geliyorum sizi.

      Sil
  4. Merhaba blogunuzu inceledim ve takibe aldım çok güzel içerikler paylaşıyorsunuz. Bende blogumu takip eden ve yorumluyan herkese dönüş yapıyorum >> Bloguma göz atın isterseniz ; https://www.cihan7.com

    YanıtlaSil
  5. Kişisel Gelişim başlığı altında toplanan kitaplara mesafeliyim açıkçası.Bu kitaplar bana herkes tarafından bilinen ,kelimelere dökülmese de farkında olunan gerçekleri,süslü cümleler eşliğinde "ilk ben buldum" alt metni ile veriliyor hissi veriyor bana.Hatalı düşünüyorumdur belki ama böyle .Öte yandan yaptığınız alıntılardan

    '' Başarı mutluluğun sadece bir ögesidir ve diğer ögelerin tamamının feda edilmesi pahasına elde edilmişse, çok pahalıya mal olmuş demektir''.

    kısmını beğendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişisel gelişimi kitapları ile ilgili kaygınızda haklısınız. Ama bu kitap sıradan bir kişisel gelişim kitabı değil. Yazarı da önemli bir düşünür. Selamlar.

      Sil
  6. SİZİ İZLEMEYE ALDIM. SİZDEN DE DESTEK BEKLİYORUM.İYİ GÜNLERİNİZ OLSUN.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz. Ben de sizi takibe aldım. Selamlar.

      Sil
  7. Kitabı okumuştum, güzel tespitler vardı...

    YanıtlaSil
  8. çok sevdiğim türlerden yaa okudum bunu sıkı kitap ivet :)

    YanıtlaSil
  9. Mutlu olmaya her zaman ihtiyac var. Okumali o halde mutlu olma sanatini ☺️

    YanıtlaSil
  10. mutlu olmak gerçekten bir sanat..hele bu devirde başarması çok zor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet mutlu olmak gerçekten bir sanat. Uğraşmak gerekiyor.

      Sil
  11. Not aldım, güzel bir kitaba benziyor. Yazıyı okurken Kafaya Takmama Sanatı geldi aklıma.... 👍👍👍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğenirsiniz. Kafaya Takmama Sanatı da güzel kitaba benziyor. Selamlar.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!