12/07/2018

Hepimiz, bazen kontrolümüzü kaybedebiliyoruz. İş hayatımızda ya da özel hayatımızda aleyhimize yapılan ve bize zarar veren kasıtlı davranışlar, yaşadığımız talihsizlikler, yanlış anlamalar, hayat ya da iş hayatı koşulları bizi kontrol dışı davranmaya sevk edebiliyor. Sakin ve soğukkanlı iken yapmayacağımız davranışları öfkemizi kontrol edemediğimizde yapabiliyoruz. Tabi ki bu davranışlarımızın ileride bize karşı olumsuz dönüşleri olabiliyor.
Haksızlığın ya da bize karşı yapılan yanlış davranışların hiç olmama durumu yok. Bunlar, istemesek de hayatın gerçekleri. Dikkat etmemiz gereken  şey, bunlar başımıza geldikten sonraki davranışlarımız. Genellikle ilk andaki sinirle yaptığımız davranışlar, aldığımız kararlar ya da söylediğimiz sözler daha sonra pişman olmamıza neden oluyor. Sonradan durumu düzeltmek için çok efor harcamamız gerekiyor ve buna rağmen istediğimiz sonucu elde edemiyoruz. Halil Sezai' nin şarkısında söylediği gibi: '' İki kelime yetiyor seven kalbi kırmaya, sonra roman yazsan ne fayda''. Bir de öfkenin baldan tatlı olma gibi sakıncalı bir durumu var. Kızdıkça daha çok kızıyoruz. Yıktıkça daha çok yıkıyoruz. 
Nasıl Davranmalı?
Öncelikle herkes kendi sakinleşme yöntemini bulmalı. İçinden ona kadar saymak, derin derin nefes almak, ya sabır çekmek vs. Anlık tepki vermekten kaçınmak ve sakinleştikten sonra hamleler yapmak doğru olanı.Üniversitede basketbol oynadığım yıllarda antrenörümüz, maç içerisinde  büyük bir hata yaptığımızda ilk anda bize öfkesini yansıtmazdı. Sahanın diğer tarafına doğru 15-20 adım atar, kendisini sakinleştirir ve daha sonra bizimle konuşurdu. Bu sayede hem bizi kırmaz hem de vermek istediği mesajı sakince ve doğru şekilde verirdi.
Bireysel Mesafelendirme Yöntemi
Bir diğer yöntem de '' Bireysel Mesafelendirme Yöntemi''. Bu yöntemde içinde bulunduğumuz durumu uzak bir mesafeden izlediğimizi düşünerek, o an yaşadıklarımızı ve hislerimizi farklı bir şekilde değerlendirmemiz amaçlanıyor. Bu yöntemle olaylara, kişilere ve kendimize dışarıdan bakmamız sağlanıyor. Bu sayede olaylar karşısında anlık tepkiler vermenin önüne geçilmiş oluyor. 
Categories:

22 yorum:

  1. Güzel yöntemler.Anlık tepkiler sonra telafisi çok zor durumlara yol açabiliyor.Kontrollü kalabilmek önemli...

    YanıtlaSil
  2. Bende ise yarayan acik havada yürüyüs yapmak. Ani tepki verdigimde yine ben zarar görüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu da güzel bir yöntem. İnsan iyice sakinleşir.

      Sil
  3. kesinlikle öfke kontrolümü arada kaybedebiliyorum :) Bu konuda sakinleşme yöntemleri çok önemli ama o öfke anında bunları uygulamak çok zor olabiliyor.
    https://beyazbegonvil.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet uygulamak her zaman kolay olmuyor ama yapabilmemiz gerekiyor.

      Sil
  4. Oğlum 4 yaş civarındayken bir yöntem belirlemiştik aramızda; birimiz kızgın davranmaya başladığı an "say, say, say" diyorduk kızgın olana ve bekleyip 10'a kadar sayıyorduk derin nefesler eşliğinde. Oldukça işe yaramıştı ve sonunda da gülüyorduk çoğu zaman birbirimizin davranışlarına. :)

    YanıtlaSil
  5. İşte o an durabilmekte sorun...düşünebilmekte...

    YanıtlaSil
  6. ha haa kontrollü öfke mi olur yaaa. vuracan yastıklara filan öldürcen üç beş kişi ha haa ne kontrolü hihihi :)

    YanıtlaSil
  7. cok guzel anlamli bir yazi, herkesin uygulamasi gerek.. takibinizdeyim kendi blogumada beklerim https://blogonerr1.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Turgay Bey,
    Öfke kontrolünü sağlamak güç olsa da %98 bunu başarıyorum. Genellikle çevrem çok sabırlı olduğumu söyler. Sabrım kolay kolay taşmaz. Sabrımı taşıran varsa çok ciddi bir şekilde haksızlık yapmıştır. Olur olmaz herşeye sinirlenmem. Derin nefes alıp 1'den 10'a kadar saymak, bulunduğum ortamdan uzaklaşmak, deniz havası almak iyi geliyor.
    Öfke kontrolü hakkında güzel bir makale hazırlamışınız. Emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Kendi yöntemlerinizi bulup uygulamanız çok güzel.

      Sil
  9. çok faydalı bir yazı olmuş, öfkelenmeyen insan yok sonuçta, teşekkürler paylaşımınıza:)

    YanıtlaSil
  10. Gerçekten de öfke kontrolünü öğrenmek gerek. Maalesef eksik olduğumuz konulardan birisi de bu. Öfke ile kalkan zarar ile oturur diye atasözümüz vardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi öfkeyle kalkıp zararla oturmamak için öfke kontrolünü öğrenmeliyiz. Selamlar.

      Sil
  11. Sinirlendiğimizde bir iki adım geri atıp nefes almalıyız, öncelikle ortamı kendimiz için temizlemeliyiz. Bu kısacık an bile hafifletecektir öfkenin baldan tatlı şiddetini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. O adımları atabilirsek sakinleşmek için süre kazanmış oluruz.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!