11/08/2018

Bugün haber bültenlerinde İstanbul Bahçelievler' de meydana gelen bir cinayet haberi vardı. 15 yaşındaki bir lise öğrencisi, aynı okuldan arkadaşı tarafından pompalı tüfekle öldürüldü. Hem de defalarca ateş edilerek. Çok üzücü bir olay. 15 yaşında bir çocuk sokak ortasında okul arkadaşını gözünü kırpmadan ve soğukkanlılıkla öldürebiliyor.
Okuldaki bir tartışmanın geldiği noktada cinayeti işleyen lise öğrencisinin suçlu olduğu aşikar. Ama bu tür davranışları yapabilecek psikolojiye gelmesinde sorumlu olanlar da var tabi ki. Aile, çevre, arkadaş grupları, toplumdaki genel iklim, televizyon vs. Televizyonun etkisi biraz farklı. Çünkü televizyon bazı şeylerin genele daha çabuk yayılmasını sağlıyor. 
Buzlu Tv Ekranı
Günümüzde pek çok insan televizyon karşısında uzun saatler geçiriyor. Ekran açık oldukça dünyayı o ekran üzerinden görmeye başlıyor neredeyse. Ratinge bağlı olarak dizilerin içerikleri değişiyor. Örneğin şiddet içerikli, mafyavari diziler yoğun ilgi görüyor. Kurtlar Vadisi, Söz ve Çukur gibi silahların ortada gezdiği,tehditlerin ve şiddetin havada uçuştuğu dizilerin meraklısı çok oluyor. Bir süre sonra şiddet normalmiş gibi algılanmaya başlanıyor. Televizyonları denetleyen kurumlar şiddetin pek zararlı olmadığını düşünüyor olmalılar ki bu diziler ceza almıyor. Bu dizilerin biri bitiyor diğeri başlıyor. Yemek programlarında ve yarışma programlarında bile insanlar kavga ediyorlar. Ya da rating için kavga ettiriliyorlar. Ama yetkililer ne yapıyorlar? Sigara ve içki bulunan sahneleri hemen buzluyorlar. Silahları ekranlarda rahatlıkla görebiliyoruz ama içki kadehini göremiyoruz. Yukarıdaki resim Zeki Müren' in İnleyen Nağmeler filminden. Masadaki kadehleri göstermemek için ekranın yarısını buzlamışlar. Mazallah kadehleri gören herkes alkol batağına saplanabilir. Şaka gibi. 
Arda Bey
Arda Bey' e iki satır yazmadan geçmek olmaz. Toplum önünde bulunan insanların davranışlarına çok dikkat etmeleri gerekiyor. Pek çok insan, özellikle çocuklar onları örnek alıyorlar. Örneğin futbolcu olduğu iddia edilen Arda Bey geçtiğimiz günlerde bir mekanda gece yarısı bir şarkıcıyla kavga edip burnunu kırıyor. Sonra da hastanede silahıyla onu ziyaret edip havaya ateş ediyor. Peki daha sonra ne oluyor? Hiç bir şey. 3 gün sonra maça çıkıyor ve hayatına devam ediyor. Şiddetin normalleşmesine katkı sağlıyor. Ona yasal işlem yapmayanlar da buna destek oluyorlar. Sonra da 15 yaşında çocuklar neden katil oluyorlar deyip, timsah gözyaşlarıyla ah vah ediyoruz. Yazık, çok yazık.
Categories:

16 yorum:

  1. Elmamlarla armutlar öyle birbirine karışmış durumda ki. Buzlama konusundaki fikirlerinize katılıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Kan, gözyaşı, cinsellik, cinayet vs. Kanalların reyting sağlama unsurları. Kanalları kontrol edenler ise neyi kontrol ediyorlar anlıyor değilim.
    Arda Bey konusunda ise toplum önünde bulunan kişilerin dediğiniz gibi örnek olması lazım fakat tam tersi durumdalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kanalları kontrol edenlerin öncelikleri farklı sanırım.

      Sil
  3. Gerçekten de akıl almıyor, her kanalda bir şiddet/ mafya dizisi, her gün bir dehşet filmi varken tek sahnede buzlama,sansür göremiyoruz. Tam bunları yazarken Rtük'e şikayet etmediğimi fark edip sayfasını açtım. İşlevsiz zira tek tek tv izleyip yayınların adıyla şikayet etmem gerek:( Üşenmeyip yazacağım.Herkes üşenmeyip yazsın, sonuç almayız herhalde ama olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah şikayetleri görür ve dikkate alırlar.

      Sil
  4. Ne yazik ki siddet normallestiriliyor cok üzücü.

    YanıtlaSil
  5. Ülkemin gerçeği. İçki mazaallah gösterilemez, günaha falan girer millet. Ancak kadına şiddeti, küçük yaştaki evlilikleri, hatta tüm aile cinayetlerini sergileyebilirsin. İnşa edilmeye çalışılan yeni toplum argümanlarını hiç sevmedim ben.

    YanıtlaSil
  6. ağır eleştiri yapmışııın hihihi :)

    YanıtlaSil
  7. Normalleştirmek ve yaygınlaştırmak için her bütçeden eve ulaşan tek şey TV. TV yoluyla insanlar en değerli şeylerini harcıyorlar. Zamanlarını tüketiyorlar, sonra sıra ile bilinçlerini, maddi güçlerini ve sosyalleşmeleri zedeleniyor. Sözel ve fiziki şiddet oldu programlarını izlemiyorum bu sebepler TV açmıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Televizyon bağımlılık yapıyor. Bundan kurtulmak gerekiyor.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!