10/17/2018

Hayatımız boyunca pek çok insanla iletişim kuruyoruz. Tanıdığımız insanlarla olduğu kadar tanımadığımız insanlarla da iletişime geçiyoruz. İletişim sırasında vermek istediğimiz mesajı doğru verebilmek, mesajın içeriğinden bazen daha önemli olabiliyor. Neyi söylediğimiz kadar nasıl söylediğimiz de önemli. Aksi taktirde vermek istediğimiz  mesaj karşı tarafa ulaşmıyor. Sonra da çatışma meydana geliyor. 
Sandviç Tekniği
Sandviç Tekniğinde söylemek istediğimiz şeyi direkt değil aşamalı olarak söylüyoruz. Sandviç tekniği 3 aşamadan oluşuyor. 
1. Aşama: Karşı tarafta gördüğümüz olumlu bir özelliği söylemek. Herkesin olumlu bir özelliği olabileceğini düşünürsek çok zor olmayacaktır bu aşama. Olumlu özellik sadece davranış olmayabilir, giyilen kıyafet ya da saç modeliyle ilgili pozitif şeyler de söylenebilir. Bu adım sayesinde karşı taraf bizim dost olduğumuzu düşünüp kendisini savunma ihtiyacı hissetmeyecektir.
2. Aşama: Söylemek istediğimiz eleştirel kısmı çok sert olmadan söylemek. Burada bir püf noktası var. Birinci aşamadan sonra 2. aşamaya geçerken ''ama'' ile değil ''ve'' ile geçiş yapmak gerekiyor. Çünkü, bir cümlenin sonunda ''ama'' bağlacını kullanıyorsak o cümlenin önemi azalıyor. Ardından eleştiri geleceği için savunma ihtiyacı ortaya çıkıyor. 
3. Aşama: Kapanış cümlesini olumlu bir şekilde yapmak. 1. aşamadaki gibi olumlu ve motive edici sözler söylenebilir.
Vermek istediğimiz mesajı Sandviç Tekniğiyle 3 aşamalı olarak verdiğimizde, karşı taraf bizim objektif olduğumuzu, olayın hem olumlu hem de olumsuz yönünü gördüğümüzü düşünüyor. Yapıcı bir eleştiri yaptığımızı kabul ediyor ve değerlendirmeye alıyor. Pek çok insanın direkt eleştiriyi kabul etmekte zorlandığını düşünürsek, Sandviç Tekniği önemli bir iletişim yöntemi olarak karşımıza çıkıyor.
Örnek
İş yerindeki çalışma arkadaşımızın dağınık olması işlerini verimli yapmasını engelliyor ve bunu ona söylememiz gerekiyor. Çok dağınık çalışıyorsun, böyle iş yapılır mı dediğimizde ondan tepki görürüz. Bunun yerine sandviç tekniğini uygulayabiliriz:
''Çok yoğun çalışıyorsun, işini iyi yapmak için elinden geleni yapıyorsun ve dağınık çalışmak işini daha iyi yapmana engel oluyor. Biraz dikkatle bunu aşabileceğine ve daha başarılı olacağına inanıyorum.''
Categories:

18 yorum:

  1. Hmm.mm. Olumsuz ve olumluları harmanlamak yani. Olabilir.

    YanıtlaSil
  2. Doğru iletişim hayat kalitesini de arttırıyor.Hele de günümüz de insanlarla geçinmek bir sanat :)) Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Geçinmek gerçekten zor. Selamlar.

      Sil
  3. Güzel paylaşım olmuş Turgay bey, elinize - emeğinize sağlık..

    Aslında işin formüle dökülmüş, şematize edilmiş tanımlamaları, bizim Anadoluda "aman huyuna-suyuna git" anlayışının şehir-plaza kültüründeki karşılığı gibi..
    ismi ne olursa olsun veya ne şekilde tanımlanırsa tanımlansın, sonucunda olumlu bir geri dönüş sağlayan yapıcı bir hareket..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Huyuna suyuna gitmenin daha teknik şekli gibi:) Olumlu yaklaşım olumlu sonuçlar doğurur genelde.

      Sil
  4. eveeet bence olumlu konuşmak her zaman iyiiiii sandviç yöntemi iyimiiş :)

    YanıtlaSil
  5. Çok yararlı bir paylaşım. İletişimde karşı tarafın nasıl anladığı çok önemli. Olumlu cümleler kesinlikle anlamayı kolaylaştırıyor. Aksi halde savunmaya geçiyor, saldırı anladığı için. Çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Karşı tarafa istediğimiz mesajı veremiyorsak doğru iletişim kuramamış oluyoruz. Selamlar.

      Sil
  6. Mevlana'nın "senin bildiğin karşıdakinin anladığı kadardır."sözünü hatırladım yazınızı okuyunca. İnsanın kendini ifade edebilmesi, yani düşündüğünü karşı tarafa aktarması çok önemli. Hepimiz zaman zaman benze sıkıntıları yaşıyoruz. Sandviç tekniği çok yararlı bir teknik. Elinize emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Karşımızdakine doğru şekilde kendimizi ifade edemeyince çabamız boşa gidiyor.

      Sil
  7. Keske herkes karsisindakini üzmeden, hakaret etmeden yapici elestiri yapabilse...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke öyle olabilse. Bunun için sabır ve karşıdakine saygı gerekiyor.

      Sil
  8. Keşke hepimiz uygulayabilsek. Hata yapılabiliyor maalesef...

    YanıtlaSil
  9. Eleştiri de olsa bazen nasıl söylendiği, ne söylendiğinden önemli olabiliyor. Sanırım zaman zaman ben bilmeden bu tekniği uygulamışım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tekniğin faydalı olduğun kendiniz keşfetmişsiniz:)

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!