9/11/2018

Resimli İstanbul Hatıralar ve Şehir kitabı, Orhan Pamuk' un çocukluğundan 22 yaşına kadar olan dönemini ve İstanbul' la kurduğu bağı anlatıyor. Orhan Pamuk 22 yaşına kadar ressam olmanın hayallerini kurarken, 22 yaşında romancı olmaya karar veriyor. Bu süre içerisinde gördüklerini, yaşadıklarını, okuduklarını ve hayallerini kitaba yansıyor.
Orhan Pamuk, kendi anıları haricinde Baudelaire, Nerval, Gautier, Flaubert ve Delacroix gibi yabancı yazarların İstanbul hakkındaki hatıralarıyla, '' Dört Hüzünlü Yazar'' diye tanımladığı Yahya Kemal, Ahmet Hamdi Tanpınar, Reşat Ekrem Koçu ve Abdülhak Şinasi Hisar' ın eserlerine de kitabında yer veriyor. Osmanlı sonrası Türkiye'nin batılılaşma çabasını ve hallerini de anlatıyor.
Bu kitap, Orhan Pamuk' un 2003 yılında yazdığı İstanbul: Hatıralar ve Şehir kitabının aynı metni olmakla birlikte, o kitapta bulunan 200 fotoğrafa 230 fotoğraf daha eklenmiş. Ayrıca kitabın boyutları da fotoğraf ve resimlerin duygusal etkisini ortaya çıkartmak için büyütülmüş. Ara Güler, Selahattin Giz, Cartier- Bresson, Aşil Samancı gibi önemli fotoğrafçıların arşivlerinde bulunan fotoğraflar kitapta yer alıyor. 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü almış olan Orhan Pamuk'  un kitapları biraz zor okunsa da bu kitabı oldukça akıcı bir dille yazılmış. İşte bazı bölümler:

'' Hayatın hüzünlü bir izdüşümü, şair için,hayatın kendisinden çekicidir.''

'' İstanbullulara, sokaklarda, park ve bahçelerde, dükkan ve eğlence yerlerinde, gemilerde, köprülerde, meydanlarda, tramvaylarda yaşama adap ve terbiyesi vermek. Padişahı, devleti, hükümeti, polisi, askeri, din büyüklerini, hatta bazen belediyeyi bile eleştirmek çok zor olduğu için okur yazar seçkinler, içlerindeki eleştiri ve öfke ateşini dökebilecekleri tek hedef olarak korunaksız ve kimliksiz insanları, şehir sokaklarında yürüyen, gezinen, işlerini gören tek tek İstanbulluları bulabiliyorlardı.''

'' Hem kişi olarak, hem de cemaat olarak hepimiz yabancıların, tanımadıklarımızın hakkımızda ne düşündüğü ile bir dereceye kadar dertleniriz. Bu dertlenme bize acı çektirecek, gerçek ile ilişkimizi bulandıracak, gerçeğin kendisinden daha önemli olacak boyutlara varırsa, bizim için sorunlu demektir. Batılı gözlerin şehrimde gördükleriyle benim ilişkim( pek çok İstanbullu gibi) sorunludur ve şehrin bir gözünü Batıya dikmiş bütün yazarları gibi benim de bu konularda kafam zaman zaman karışır.''

'' Batılı gezginlerin İstanbul hakkında yazdıklarının asıl acı verici yanı, bazıları çok parlak yazarlar olan bu gözlemcilerin şehrin ve İstanbulluların özelliği diye abartarak sözünü ettikleri şeylerin, kısa bir süre sonra İstanbul' dan  yok olduğunu fark etmektir. Çünkü, Batılı gözlemciler, İstanbul' da Batılı olmayan '' egzotik'' şeyleri görüp yazmayı seviyor, şehre hakim olmaya çalışan Batılılaşmacı hareket de bu özellikleri, kurumları, gelenekleri Batılı olmaya engel oluyor diye kısa sürede dağıtıp yok ediyor.''
Categories:

6 yorum:

  1. İlginç yorumları var. Senelerin yazarı, görüşleri gayet tabii ki kayda değer. Ben hiç Orhan Pamuk okumadım ama bir yerden başlamak lazım artık:)

    YanıtlaSil
  2. Sadece "Kırmızı Saçlı Kadın" kitabını okumuştum Orhan Pamuk'un. İkinci bir kitap için önereceğiniz bir kitabı var mı acaba :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyaz Kale ile Cevdet Bey ve Oğulları olabilir.

      Sil
  3. Orhan Pamuk okurken akmayan, okudukça okunmak istenen yazıların üstadı. Garip bir ruh haline bürünürüm ben Orhan Pamuk kitaplarında. Hem rahatsız eder, hem keyif verir ya bazen anlar. O anlardır benim için. Yine de okuma yönüm ağır basar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuması zor olsa da kitaplarının içerisine girdiğinizde sizi alıp götürüyor.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!