3/15/2018

Hayat sürekli değişiyor ve gelişiyor. Hem hayatın temposuna, gelişimine ve hızına yetişmek hem de yaptığımız hatalardan dönebilmek için değişim gerekiyor. Pek çok insan da bunun farkında. Ama iş uygulamaya gelince değişimin zor olduğunu görüyoruz.
Aynadaki Adam
Michael Jakson' un '' Man in the mirror'' isimli güzel bir şarkısı var. Şöyle söylüyor o şarkıda: Dünyayı daha iyi bir yer yapmak istiyorsan,
Kendine bir göz at ve sonra bir değişiklik yap,
Ben aynadaki adamla başlıyorum,
Yollarını değiştirmesini istiyorum.
Değişimin zor olmasının en önemli nedeni, sürecin aynadaki adamdan, yani kendimizden başlıyor olmasıdır. Değiştirmemiz gereken davranışlarımızı kişiliğimizin bir parçası olarak algılıyoruz. Dolayısıyla değişime direniş başlıyor. Savunma mekanizmaları devreye giriyor, başkalarını ve dış faktörleri bahane etmeye başlıyoruz.
Bilmek ve Yapabilmek
Bazı insanlar değişmesi gerektiğinin farkında bile değildir. Bazı insanlarsa değişmesi gerektiğinin farkındadır ama bunu bir türlü hayata geçiremez. Bilir ama uygulayamaz. Ya yöntemini bilmiyordur ya da değişime, harekete geçecek kadar inanmıyordur. Yani bilmek tek başına yetmiyor. Örneğin, sağlık sorunları nedeniyle egzersiz yapması ve yeme alışkanlıklarını değiştirmesi gereken biri, böylesine önemli bir konuda bile harekete geçmek için gerekli motivasyonu sağlayamıyor. Kişisel gelişim için motivasyon sağlamanın nasıl zor olduğunu varın siz düşünün.
Değişime Dayanıklılık
Değişmekte zorlanmamızın bir diğer nedeni de değişime dayanıklı olmayışımız. Güncel kalmak, yeniliklere açık olmak, hatalardan ders alıp yeni ve doğru adımlar atmak kolay değil. Sürekli motivasyon gerektiriyor. Değişimle beraber öğrenilecek yeni şeylerin olması, alışkanlıklardan vazgeçilecek olması, mevcut düzenin bozulması ve değişimin taşıdığı riskler de değişimi zorlaştıran nedenler arasında yer alıyor.
Değişmeyen Tek Şey
Tüm bu zorluklara rağmen bir gerçek var. M.Ö 535-475 yılları arasında yaşayan filozof Herakleitos' un dediği gibi'' Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir''.
Categories:

18 yorum:

  1. Çok güzel bir yazıydı . Kısa ve öz . 😊 Çok güzel anlatmışsınız , değişim çok zor bence de . Bir insan neyse o . İsterse değişir mi değişir tabi ama çok çok istemesi lazım . Kendine inanması lazım ... Zor iş ... Bu güzel yazı için teşekkürler. Mutlu günler diliyorum.🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Değişim gerçekten zor ama uğraşmak gerekiyor.

      Sil
  2. Değişmek gerçekten zor ama zorunlu

    YanıtlaSil
  3. Insan doğası değişiklik sevmez alışkanlıklarıyla güvende hisseder çünkü. Işte o konfor alanımızı bir terk edebilsek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konfor alanını kaybetmekten korkuyoruz. Bu da önemli bir engel.

      Sil
  4. Bende öyle devamlı değişikliklere uyan bir yapım olmasını istiyorum. Ama motivasyonum uzun süreli olmuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten motivasyon gerektiren bir iş değişim. Sağlaması da zor.

      Sil
  5. Değişimi gelişim olarak düşünürsek, sanki zaten değişmiş de oluruz gibi geliyor Turgay Bey. Tabii değiştirmemiz gerekenler menfi yönlerimiz olduğu için; önce bunların bilincinde olmamız gerek. İnsanoğlu nedense kusur bulmamaya meyillidir kendisinde. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ece Hanım. Değişimin gerekliliği farkındalık gerektiriyor. Kusur bulmazsak değişmemize gerek kalmaz diye düşündüğümüzden biraz da işimize geliyor gibi.

      Sil
  6. Değişmeyi sevmesek istemesek bile zaman denen mevhum,ister istemez bizi değiştiriyor.Belki hemen olmuyor değişim ama mutlaka oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oluyor tabi. Ama önemli olan bize yararı olacak değişimleri gerçekleştirebilmemiz.

      Sil
  7. ah sorma ya çok ağır bir konuya değinmişsin. bizim ülke insanı değişime çok yatkın değil gibi sanki. variety is the spice of life.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklısın bizim insanlarımız pek değişime yatkın değil gibi.

      Sil
  8. kendimi değiştirmeyi beceremiyorum hatta belli hareketlerimde bile takıntılı olduğum zamanlar oluyor.

    YanıtlaSil
  9. ''Can çıkar, huy çıkmaz'' atasözünün sıkı temsilsicileri de var maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz. Can çıkar huy çıkmaz:)

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!