11/12/2017

Atatürk' ün ölümünün üzerinden 79 yıl geçti. Önemi ve kıymeti artarak devam ediyor. Atatürk' e karşı olanların karşı olma sebepleri belli. Hanedan ya da halifelik çerçevesinde başka yönetim biçimlerine meraklı oldukları ortada. Cumhuriyet' in onlara sağladığı fırsat eşitliğinin farkında değiller.
Her hangi bir ailenin, babadan oğula geçen yönetim şeklinde kendilerine nasıl bir yer bulmayı umdukları anlaşılmaz. Hele kadınların daha çok sahip çıkmaları gerekiyor Atatürk ve Cumhuriyete. Suudi Arabistan' da kadınların araba sürme yasağının 2017 yılında kalktığı ve bu değişikliğin eski bir cumhurbaşkanı tarafından tebrik edildiği ülkemizde, Atatürk kadınlara seçme seçilme hakkını 1934 yılında getirdiğini unutuyorlar.

Atatürkçüler' in Durumu
Peki Atatürkçü olduğunu iddia edenler ne durumda? Pek çoğu sadece aşağıdaki maddeleri uygulayınca Atatürkçü olduğunu ve bunların yeterli olduğunu düşünüyor.
  • 10 Kasım' da saat 9:05' de saygı duruşunda bulunmak
  • Sosyal paylaşım sitelerinde (1881- ~ ) paylaşımları yapmak
  • Zeybek oynamak
  • Atatürk ün sevdiği şarkıları dinlemek
  • Atatürk' ten anekdotları okuyup mest olmak( Özellikle yabancı devlet adamlarıyla olanları)
  • Atatürk rozeti takmak
  • Atatürk resimlerini, takvimlerini duvarlara asmak
  • Anıtkabir' den selfie paylaşmak
  • Atatürk büstü dağıtmak
  • El ele tutuşup Atatürk silueti oluşturmak
Atatürk' ü kendince hatırlamaya çalışmak tabi önemli, hem de çok. Ama bunları yapmak kolay. Keşke Atatürkçü olmak bu kadar kolay olsaydı. Atatürk ve Cumhuriyeti yaşatmak için daha fazlasına ihtiyaç var. Özellikle kamu görevinde bulunanlar, belediye başkanı ya da milletvekili olanlar, işgal ettikleri makamlardaki görevlerini layıkıyla yapmadıklarında, şahsi çıkarlarını gözettiklerinde Atatürkçülüğe de zarar verdiklerinin bilincinde olmalıdırlar. Atatürkçü olmayanlar bile, yaptıkları hizmetlerden ve örnek davranışlardan dolayı Atatürkçüler' e saygı ve sempatiyle bakabilmeli. Cumhuriyet sadece bir ideoloji değil; ekonomik kalkınmayı da kapsıyor. Cumhuriyet karşıtlarının nasıl organize oldukları ve ne kadar çok çalıştıkları ortada. İdeal peşinde olması gereken Cumhuriyetçiler koltuk peşinde. Belediye başkanlığı adaylıklarındaki çekişmelerin sonuçlarının kime yaradığı ortada. Atatürk ve Cumhuriyeti temsil ettiğine inandıkları parti ve adaylara oy verenler de layıkıyla görevini yapmayanlara oy vermemeli ki onlar da kendilerini düzeltsinler. Yoksa her gün Atatürk' ün gelmesini bekleyecekler. Atatürk ne istediğini kendi sözleriyle anlatıyor:
  • Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir. 
  • Beni övme sözlerini bırakınız; gelecek için neler yapacağız. Onları söyleyin
  • Yalnız tek bir şeye ihtiyacımız var: Çalışkan olmak.
  • Ben manevi miras olarak, hiç bir ayet, hiç bir dogma, hiç bir donmuş, kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım bilim ve akıldır.
Categories:

16 yorum:

  1. Kaleminize,sağlık.Ne güzel yazılmış bir yazı olmuş..

    YanıtlaSil
  2. Çok beğendim paylaştım teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Profil Atatürkçüleri diyoruz biz buna.

    YanıtlaSil
  4. çok iyi bir yazı olmuş canım, kalemine sağlık

    YanıtlaSil
  5. Atatürkçüler olarak elimizde tutabildiğimiz şeyleri çok net ifade etmişsiniz.. Çok uzun zamandır profillerde bayrak, Atatürk resmi ya da benzeri şeyler paylaşarak bir "şey" olacağı umud edildi.. ne yazık! Oysa Atatürk bundan çok daha fazlasını hakediyor.
    Elinize sağlık, yazı mükemmel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Gerçekten daha fazlasını hakediyor. Daha fazlası yapılmazsa umut edilen ''şey'' gerçekleşmeyecek maalesef.

      Sil
  6. Dünyanın herhangi yerinden bir insanın Atatürk'ün hayatını okuyup saygı duymaması mümkün müdür? Bize düşen şekilci davranışlar değil, Atatürk'ün yerleştirdiği değerlere sahip çıkmaktır. Kaleminize sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Şekilcilik Atatürk' ün değerlerinden bizi uzaklaştırıyor.

      Sil
  7. Çok güzel bir paylaşım olmuş gerçekten. Dediğiniz gibi artık bazı şeyler çok gösterişe kaçıyor. Şekilcilik başa bela. Ne yazıkki Atatürk şekilciliği diye bir şey oluştu. İçi boş, her şey görüntüde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bu arada hoşgeldiniz bloguma. Şekilcilik o kadar yaygınlaştı ki, gerçekten yapılması gerekenlerin önüne geçti.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!