9/06/2017

Futbol milli takımı başarılı sonuçlar alamadığı için günah keçisi aranmaya başlandı. Sonunda günah keçisinin yabancı sınırı olduğuna karar verildi. Başarısızlıkların nedeni, milli futbolcuların bireysel performanslarının düşük olması ya da prim, otoriteyi ele geçirme gibi futbol dışı işlerle uğraşmaları değilmiş.

Yabancı Kuralı Nedir?
Süper Lig takımlarının kadrosunda bulunan 28 futbolcudan 14 tanesi  yabancı olabilir. İlk 11' in tamamı yabancı futbolculardan oluşabilir. 18 kişilik maç kadrosunda 7 yerli futbolcu bulunmak zorunda. Bu yerli futbolculardan 1 tanesi kulübün altyapısından çıkmak zorunda. Aslında kural, yabancıları zorunlu kılmıyor. İsteyen kulüp 28 oyuncusunu da yerli seçebilir. Ama yerli futbolcuların yüksek maliyetleri kulüpleri yabancı futbolculara yönlendiriyor.
Diğer Ülkelerde Yabancı Kuralı
Avrupa' nın önde gelen liglerinde yabancı kuralı şu şekilde:
İngiltere : Yok
Almanya: Yok
Hollanda: Yok
Portekiz : Yok
İspanya :  AB pasaportu bulunmayan 3 oyuncu kadroda bulunabiliyor.
Fransa  :  AB pasaportu bulunmayan 4 oyuncu kadroda bulunabiliyor.
İtalya    :  AB pasaportu bulunmayan 5 oyuncu kadroda bulunabiliyor.
İşin komik tarafı, biz geçmişte kısıtlı yabancı kuralıyla, Dünya ve Avrupa şampiyonası elemelerini bile geçemezken, yukarıdaki takımlar, kısıtlı yerli oyuncuları ile Dünya ve Avrupa şampiyonu oluyorlar. 
Asıl Sorun Ne?
Milli takımlarda bireysel performansı üst düzeyde olan oyuncular oynamalıdır. Bu kriterin olması durumunda, futbolcu isminin değil performansının milli takıma davet edileceğini bilir ve iyi çalışmak zorunda kalır. Bizim ülkemizde, takımında forma şansı bulamayan, kendisine iyi bakmayan, formu düşük oyuncular sürekli milli takıma davet edilirken bazı oyuncular kara listedeymiş gibi milli takıma davet edilmez. Öte yandan milli takıma oyuncu seçiminde menajerlerin de büyük etkisi olduğu söyleniyor. Barcelona' da kadroya giremeyip kilo fazlası olan, ayakları değil sürekli çenesi çalışan Arda Turan, kilo fazlası denilince akla gelen ilk isim olan ve Fenerbahçe taraftarının yuhaladığı ''overrated'' Ozan Tufan, aynı şekilde performanslarıyla saç baş yoldurtan Şener Özbayraklı ve İsmail Köybaşı, Galatasaray' da uzun zamandır idare eden ve taraftarın tepki gösterdiği Selçuk İnan, yıllardır doğru düzgün maç oynadığını görmediğimiz, oynadığında da sürekli hatalı goller yiyen kaleci Cenk Gönen milli takıma çağrılır. Oysa yabancı kuralına rağmen mücadele edip performansını yükselterek kadrolarda yer bulan futbolcular milli takımın da performansını yukarı çekecektir. Ya da bu kural yüzünden yurt dışına transfer olan oyuncular uluslararası bilgi ve tecrübelerini arttıracakları için milli takıma daha faydalı olacaklardır. 
Milli Takımın Saygınlığı
Hak etmeyen oyuncuların çağrıldığı milli takım saygınlığını kaybeder, ulaşılmak istenen bir amaç olmaktan çıkar. Kendisini milli takımın sahibi sanan, hatta milli takımdan üstün gören Fatih Terim gibi teknik direktörler ve Arda, Burak, Caner gibi ayaklanan futbolcular yüzünden de milli takım herkesin milli takımı olmaktan çıkar. Gazeteciye milli takım uçağında saldırıp, federasyona ve milli takım teknik direktörüne küfür eden, sonra da milli takımı bıraktığını açıklayan ''Problem çocuk'' Arda Turan' ın ayağına gidip, milli takıma gelmesi için ricada bulunulursa o da ben neymişim der. Geçmişte de Mustafa Denizli, '' İçimizdeki İrlandalılar'' deyip oyuncularını motive etmeye çalışırdı. Emre Belezoğlu basın mensuplarına hareket çekip küfür ederdi, Dünya 3. sü olan milliler herkesle hesap görürdü. Euro 2000' e katılma primi olan Mercedes cip yüzünden çıkan kavgaları da hatırlıyoruz. Oralardan bu günlere geldik. Gazeteci dövüp, küfür edip kavga çıkaran oyuncular milli takıma davet edilip kaptan yapılırsa o milli takıma saygı azalır. Federasyon da sporda şiddeti önlemek için paneller düzenler ama bu şekilde davrandığı için şiddeti el altından ödüllendirmiş olur. 
Categories:

2 yorum:

  1. Kendilerince bir bahane buldular. Suçlu bulundu. Her şeyin üstü kapandı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şeyin üstünü kapattıkları için bir adım ileri gidemiyoruz.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!