8/23/2017

İndiana Jones, Kamçılı Adam filminde, şaşırdın mı diye soran prensese ''Hiçbir şeye şaşırmam. Ben bilim adamıyım'' diye cevap verir. Aslında hayat bu anlamda bizi bilim adamı yapıyor. Hiç bir şeye şaşırmayacak hale geliyoruz yani.
Olmaz denen şeyler oluyor. Yapmaz dediğimiz kişiler, yapılmayacak işleri yapıyorlar. Arkadaşlarımız, akrabalarımız, iş arkadaşlarımız. Yani en güvendiklerimiz.
Herkes Hayatta Kalmaya Çalışıyor
Bir yandan bakınca da herkes hayatta kalmaya çalışıyor. Kendilerine avantaj sağlayıp, düzenlerini devam ettirmek istiyorlar. Bunun için de pek çok yol deniyorlar. Haksızlık, kulis, arkadan iş çevirme, fırsatçılık yapma vs. Dürüst ve adil bir şekilde istediklerini yapabilseler bu yollara başvurmayacaklar belki de. Ama hem kapasiteleri buna yetmiyor, hem de sistem onları böyle davranmaya zorluyor. Hedefleri var onların, hırsları ve egoları da. Onları anlamak gerek.
Ne Yapmalı?
Yapmamız gereken kendimizi korumak. Zor durumda kalmayacak şekilde korumak. Temkini elden bırakmamak ve gözü kapalı güvenmemek. Güvenmediğimiz insanların bize karşı yanlış bir davranışta bulunabileceğini öngördüğümüz için, yapılan yanlışta duygusal olarak daha az yıpranıyoruz. Güvendiğimiz bir insan yanlış yapınca hayal kırıklığına uğrayıp, büyük tepki gösteriyoruz. Yanlış, ummadığımız birinden gelirse de bu davranışın '' İnsana dair '' olduğunu kabul etmeliyiz. Bu sayede daha kolay sindirebiliriz bu durumu. Kolay bir şey mi bu? Tabi ki değil. Ayrıca sizin iyi ve dürüst biri olmanız da sizi bunlardan korumaz. Nietzsche' nin dediği gibi '' İyi olduğun için herkesin sana adil davranmasını beklemek, vejetaryen olduğun için boğanın sana saldırmayacağını düşünmeye benzer''. 
Categories:

12 yorum:

  1. Büyük kızıma okula gelen ve anadili dışında başka dil bilmeyen bir kız çocuğuna elinden geldiğince yardım etmesini söylediğim anda kafamda bir ampul yandı.
    Gerektiği kadar ve herkes yardım edecek kadar yardım et dedim..demek zorunda kaldım zira dediğiniz gibi insanlar beklenmedik şeyler yapar oldu ve artık bunlar kabul gördükçe normalleşecek.
    Bundan çok korkuyorum,kızıma öyle demek istemezdim ama kendini yavaş yavaş korumayı öğrenmesi ne yazık ki her durumda artık elzem oldu.

    YanıtlaSil
  2. Temkini elden bırakmamak çok önemli. Hiç kimse için de kesin cümleler ile iyidir, kötüdür, O yapmaz gibi şeyler söyleyip, düşünmemek lazım :)

    YanıtlaSil
  3. Aslında acı bir durum kötü şeyleri kanıksamak artık şaşırmamak. Kendimizi korumalıyız ama tepki de vermeliyiz bence. Yoksa normallesecek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar çok başımıza geliyor ki. Dediğiniz gibi normalleşecek nerdeyse.

      Sil
  4. Dikkatli olmak da fayda var... Kaleminize sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Hiç şaşırmadık efendim hiç.Zaten herkesten her şeyi bekler olduğumuzdan artık şaşırma çıtamız arşa yaklaştı.Kendimizi korumak verilebilecek en düzgün tavsiye sanırım.İnsan düşünüyor bazen dışarıdan bakınca biz de mi diğerleri gibiyiz ya da yanlış olan biz miyiz acaba diye.Galiba bir bize her yol mübah değil...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimden nasıl davranış geleceğin bilemez olduk. En iyisi korumak.

      Sil
  6. Sasirmamayi ögrenmeye çalisiyorum 😊

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!