6/30/2017

Hayat fırtınalı bir deniz gibidir. Bazen sakin sularda ilerlerken, bazı zamanlarda fırtınaya maruz kalırız. Fırtınalarda alacağımız hasarlar ve gemimizin alabora olmaması, onun dayanıklılığına bağlıdır. Fırtına kaçınılmaz olduğuna göre, fırtınanın olmamasını beklemek ve dilemek yerine, onunla nasıl baş edeceğimizi öğrenmemiz gerekiyor.
Yumurta ve Patates
Aynı sıcak suya maruz kalan patates yumuşarken, yumurta sertleşir. Aynı koşullara maruz kaldıkları halde tepkileri farklı olur. Yani şartlar değil onların yapısı sonucu belirler. Maruz kaldığımız olayların bizi etkileme biçimi bizim o olaylara verdiğimiz tepkiye bağlı. Yapımıza, olayları algılayış biçimimize ve ne kadar dayanıklı olduğumuza. Eleanor Roosvelt' in dediği gibi '' İzniniz olmadıkça kimse size zarar veremez ''.
Viktor Frankl
Avusturyalı nörolog ve psikiyatr Viktor Frankl, Nazi toplama kampında kalmış ve ailesini burada kaybetmiş. Kampta yapılanlara dayanabilmek için bir yöntem geliştiriyor. Olaylar yaşanırken kendisini başka yerde hayal ediyor. Örneğin kamptan kurtulduktan sonra öğrencilerini ders verdiğini düşünüyor. Hayal gücünden ve anılarından faydalanıyor. Etkiyle tepki arasında insanın seçme gücü olduğunu söylüyor. Koşullar değişmediği halde etkilenme düzeyini kendisi belirliyor. 
Hayat Güzeldir 
Roberto Benigni' nin 3 Oscarlı Hayat Güzeldir filminde de benzer bir konu işleniyor. Nazi kampına oğlu ve eşiyle götürülen Guido, oğlunun bu ortamdan etkilenmemesi için orada gerçekleşen olayları bir oyun olarak ona sunuyor. Bu sayede oğlunun travma yaşamasının önüne geçiyor.
Categories:

18 yorum:

  1. patates olmak daha iyi yaaa :)

    YanıtlaSil
  2. Aklıma bir Bizans mistiği geldi okurken. Onlar der ki: Hadiseleri değiştiremiyorsanız onlara bakış açınızı değiştirin.

    YanıtlaSil
  3. Hayat iyisi ve kötüsüyle güzel, her şeyi ile bir bütün. Yaşadığımız her an birbirinden değerli, zorluklarla yaşamak da ayrıca güzel. Tecrübe ve güç kazanıyor insan yaşadıklarından. Güzel bir yazı olmuş, tebrikler.

    YanıtlaSil
  4. Bu konu ile alakalı mı bilmiyorum fakat beynimi kodlayarak bazen kendimi iyileştirdiğim de oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel. Bu tür yöntemleri uygulayabilirsek sorunları daha kolay atlatabiliriz.

      Sil
  5. Harika bir yöntem. Ama uygulayabilmek önemli olan.

    YanıtlaSil
  6. Psikolojik olarak insan bulunduğu ortamı ya huzurlu ya da sıkıntılı bir hale dönüştürebilir. Buna katılıyorum. Fakat bir de bazı ortamlarda fiziksel zulüm de söz konusu. Zayıf olanlar, güçlü zalim topluluklar karşısında acı çekebiliyorlar. Yani gerçek bir acı düşünerek veya duygusal olarak nasıl izole edilebilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslına Viktor Frankl' ın yaptığı bu. Fiziksel acıya uğramasına rağmen mental olarak başka yerde olmayı hayal ederek yani bir umuda tutunarak katlanıyor. Tabi ki kolay bir şey değil.

      Sil
  7. Süper bir yazıydı Turgay. Patatesle yumurtaya hiç bu açıdan bakmamıştım. Ve tam da şu günlerde ihtiyacım olan bir mesajdı. Çooook teşekkür ederim. Aklına, emeğine sağlık... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel yorumun için. Umarım seni motive eder.

      Sil
  8. Bu yayının içerdiği iki güçlü örnek söylemek istediğinizi o kadar güzel anlatmış ki..
    Dilerim ki Allah herkesin dayanma ve direnme gücünü artırsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin. Herkesin hayatta belli dönemlerde direnme gücüne ihtiyacı oluyor.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!