3/24/2017

Kimin söylediği belli olmayan bir söz var: '' Henüz eline kötülük yapma fırsatı geçmemiş insanları iyi sanıyoruz ya, işte en büyük yanlışı orada yapıyoruz ''. Çok iddialı ve ilginç bir söz. İnsanın temelde kötü olduğunu, kötülük yapmama nedeninin, uygun ortam ve fırsat bulamaması olduğunu söylüyor.
Ünlü Alman filozof Nietzsche' ninde benzer bir sözü var bu konuda. O da iyi insanların, güçsüz oldukları için ve kendilerinin korumak için iyi olduklarını söylüyor. Yani mecburen iyi oluyorlar Nietzche' ye göre. Doğru mu acaba bu durum? Pek çok kişi bu tezin doğru olduğunu ortaya koyacak onlarca örnek sayabilir. Özellikle, sizinle çıkar bağlantısı kalmayan insanlarla, makam mevki sahibi olup gücü artan insanların davranışlarındaki olumsuz yöndeki değişikliklere sıkça şahit oluyoruz. 
İyilik ve Kötülük
Aslında insan ne tamamen iyidir ne de tamamen kötüdür. İçinde hem iyiliği barındırır hem de kötülüğü. Ama ilginç olan insanın iyiliği daha zor yaparken kötülüğü daha kolay yapması. Bir de yapılan iyiliğin dönüşü de pek kolay olmuyor. Yapılan iyiliği görmek ve buna göre davranmak karşıdaki insanın vicdanına da kalıyor genelde. Geçmişte yapılmış olan iyilikler, kötülük yapma fırsatı bulan insanlar üzerinde pek etkili olmuyor.
Kamburun hikayesindeki gibi düşünen insanların sayısı az değil: Kambura sormuşlar, kamburunun geçmesinin mi istersin yoksa herkesin kambur olmasını mı diye. Herkesin kambur olmasını isterim demiş. Ben çektim herkes çeksin durumu.
Belki de insanların pek çoğunun kötülük yapma fırsatı beklediklerini düşünüp daha dikkatli olmalıyız. Hem kendimizi korumak için hem de hayal kırıklığına uğramamak için. 
Categories:

39 yorum:

  1. İnsanlardaki kötülük yapma konusundaki fırsat kollama eğilimi, fırsat kollama demeyelim de bilerek ya da kendilerine engel olamadan yaptıkları bir şey diyelim. "Kötülüğe olan eğilim" bu tüm kelimeleri karşılıyor sanki. Bu var kabul ediyorum. Ancak akıl ve irade devreye girdiğinde iyilik, vicdan ortaya çıkıyor. Açıkçası bu kötü eğilimi bilmek ama hep bir iyilik umudunu içinde barındırmak önemli. Yoksa herkesten korkmak içe kapanmak kaçınılmaz olacak ki bu da yaşamayı imkansız kılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kötülüğe olan eğilimin farkında olmakta yarar var diye düşünüyorum.

      Sil
  2. Çocuklardan gördüğüm kadarıyla insanın içerisinde saf bir kötülük, bencillik hali mevcut. Zamanla yoğrulup iyi olmayı öğreniyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da iyi olmak sonradan öğreniliyor gibi geliyor.

      Sil
  3. İyi ve kötü insanın içinde vardır bencede. Hangisinin daha baskın olacağı da ilk önce aileden öğrenilenler ile sonra da kişinin kendi öğrenmeleri ile belirlenir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aile çok önemli ve iyilik öğreniliyor galiba.

      Sil
  4. Kaleminize sağlık Turgay bey bana bu yazı Habil ile Kabil kıssasını hatırlattı ki onlar kardeştirler ama kardeş olmalarına rağmen ilk fırsatta bunlarla vücut buldu dünya üzerinde bilemiyorum kötülük yapmak için fırsat kollayacak olabilir doğru ancak tamamen kişiliğe bağlıdır.
    Yaptığımız herşey tohumdur bana göre herşey bor gün mutlaka bize döneceğine inanıyorum fırsatım olsa da kötülük yapmam oldu da yapmadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Tabi ki herkes için geçerli değil kötülük yapmak ama sayıları hiç de az değil bence.

      Sil
  5. Bence de duruma ve ortama göre iyi veya kötüyüz. Bu belki de bir çesit savunma mekanizmasi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Savunma mekanizması olabilir dediğiniz gibi.

      Sil
  6. Kamburum hikayesi de çok hoşmuş :) Kullanayım ben bu hikayeyi :)

    YanıtlaSil
  7. Ben yapım gereği soğuk kanıtıdır. Kötü de denilmez ama eskiden yediğim bıçak ve darbelerden sonra travmatik olarak gelişti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yediğimiz darbeler de bizi keskinleştiriyor ve sertleştiriyor.

      Sil
  8. Çin felsefesi Yin-Yang gibi her iyiliğin içinde bir kötülük, her kötülüğün için de bir iyilik vardır. Kambura kızmamak gerek aslında, bence o içinde ki kötülükten değil sadece örselenmenin, acıyan gözlerle bakılmanın acısının ne demek olduğunu ona bu şekilde bakan insanlarında bir anlık da olsa yaşamasını ve anlamasını istemiştir büyük ihtimalle. Kamburunun düzelmesini istemek te kişisel bencillik değilmidir. O zaman diğer kamburlar aynı acıyı çekmeye devam edecektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tüm kamburlar düzelsin diyebilirdi. Ama o tüm insanlar kambur olsun dedi. Ben çektim herkes çeksin demiş oldu.

      Sil
  9. Bence iki tür kötü insan var.
    1- Tüm insanlara nefret duyan, sürekli kötülük yapmak isteyenler ki sayıları hiç de az değil.
    2- Kıskançlıktan ya da menfaatine gölge düştüğünde kötü ruhunu ortaya serenler. Farkedildiklerinde üzerleri hemen çizilmesi gerekenler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzerlerinin çizilmesi fikrine kesinlikle katılıyorum:)

      Sil
  10. the struggle between the right and wrong is a never ending one...at least on this world. Unfortunately, it is easier to do wrong than to do right. Anyone can do the wrong thing, it requires no effort...but doing the right thing demands so much energy and time. That is probably why there are so many bad things in this world. This world makes it easy for evil people to get away with what they did. That is why I hope that this world is not the end...and that in the end everyone will pay for what they did.

    YanıtlaSil
  11. Kötü olma ihtimali olduğunu varsayarak herkese temkinli yaklaşmak bence çok mantıklı ama herkesin aslında kötü olduğu fikrine katılmıyorum.

    O kambur da haklı olarak sosyopat olmuş. Haklı olarak diyorum çünkü kim bilir yıllarca kambur olduğu için ne kadar garip bakışlara maruz kaldı, ne ayrımcılıklara maruz kaldı...Belki kimse tarafından gerçekten sevilip kollanmadı.. İnsanlara bu yüzden nefret duydu ve o cevabı verdi.. Ben her insanın içinde hem iyilik hem kötülük olduğunu, ama bazılarında birinin bir tık daha fazla olduğunu, büyüdüğü ortam ve insanlara göre de o fazla olan kısmın ya arttığını ya da törpülendiğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz. Ortam, aile ve yaşadıkları insanın içindeki iyi ya da kötüyü öne çıkartıyor. Ama herkesin içinde iyi ve kötü var bence:)

      Sil
  12. İyilik de kötülük de içimizde.Ama vicdan ve ahlak belirliyor dengeleri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vicdan ve ahlak güçlü olsa kötülük kaybeder.

      Sil
  13. Mutlak iyi ve mutlak kötü yoktur. Her ikisi de var hayatın içinde ama burada belirleyici olan olaylara karşı bizim tavrımız. "Altın karşısında bozulmayan kadın, kadın karşısında bozulmayan erkek kalitelidir" diye bir söz var.
    Biz eniyisi iyilik yapıp denize atalım karşılık beklemeden, balığın bilmesine gerek yok zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız iyilik yapmaya engel değil bu insanlar. Balık için iyilik yapılmaz zaten:)

      Sil
  14. katılıyorum evet hepsineee. insan kötü bence de fırsat versen herkes kötü olur evet :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayat bu fikrin doğru olduğunu sürekli kanıtlıyor bize Deep.

      Sil
  15. Keşke iyilik daha güçlü olabilse ama değil maalesef.

    YanıtlaSil
  16. Turgay Bey, sizin de ifade ettiğiniz gibi; insan yaratılışının gereği olarak hem iyilik ve hem de kötülüğü taşımaktadır özünde. İyi ya da kötü olma konusunda ise, eğitim önem arz etmekte. İnsani yönünü geliştiren eğiten, iyiliğe odaklanan kişi iyi, kötülüğe odaklanan kişi ise kötü olmakta... Yani nefsin terbiyesi ile alakalı olduğunu düşünüyorum.
    Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Hanife Hanım. Hangi yönümüzü öne çıkartırsak o oluyoruz dediğiniz gibi.

      Sil
  17. Bence her insan mutlaka iyiliğin yanında kötüküğü de taşır içinde güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. İnsanın hem iyilik hem kötülük barındırdığını bilmek lazım.

      Sil
  18. İyilik ve kötülük ince bir çizgi gibi.İnsanın içindekilerin savaşı.Kötülük yok demek isterdim ama var maalesef.Önemli olan iyilik tohumlarının toprağa daha fazla saçılmış olması.Biz iyilik tohumu atalım, yeşertmezse toprak utansın ne diyelim.Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. İyilik tohumlarını atmak gerek dediğiniz gibi. Bunun da çok yaygın ve değer görür olması gerekir.

      Sil
  19. Bence iyi olmak ya da kötü olmak tercih meselesi. İnsanın içinde ikisinin de olduğunu düşünüyorum. Nietzsche' nin söylediklerine genelde katılmıyorum. Evet, iyilik yaptığınızda size somut olarak bir şey dönmüyor ama huzurlu oluyorsunuz:) Güzel bir yazı, kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Tercih meselesi doğru ama kötüyü daha kolay tercih ediyoruz galiba:) Selamlar.

      Sil
  20. İnsanın içinde hepsi var. Sadece yetiştiği ortam, kültür, medeniyet seviyesi ortaya çıkışı şekillendirir. Bu noktada tercih etme kısmına pek katılmıyorum. Elinde imkan olup yukarıda söylediğim nedenden dolayı kötülük yapmayı asla aklına getirmeyecek insanlar var. Dünya haritası üzerinde veya istatistikler bize aşağı yukarı bir fikir veriyor nedenleri konusunda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki her şeye rağmen iyi olan insanlar da var. Yetişilen ortam ve kültürün de etkisi yadsınamaz kötülük yapmada.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!