2/16/2017

Spor, dostluk, barış ve kardeşliktir diye çok güzel bir slogan var. Spor dünyamıza, özellikle de futbola baktığımızda bu slogan futbol, düşmanlık, savaş ve kavgadır diye değiştirilebilir. Futbol müsabakalarında kavgaların ardı arkası kesilmiyor. Amatör kümeden Süper Lige kadar her kategoride kavgalar oluyor. Sahada futbolcular, kulüplerine ne kadar bağlı olduklarını ispat etmek ve tribünlere şirin görünmek için kavga ediyorlar. Tribünde taraftarlar kavga ediyor, seyirciler sahaya iniyor, protokol tribününde kavga oluyor.
Resimdeki uçan tekme Kayseri' de, 15 yaş altı takımlarının oynadığı maçta atılıyor. Maçın bitiş düdüğüyle birlikte oyuncular biri birine giriyor. Konyaspor Antalyaspor maçında, Konyaspor taraftarları, locada maçı izleyen Antalyaspor başkanına ve yöneticilere saldırıyor. Konyaspor başkanı talihsiz bir açıklama yaparak, taraftarla yüz göz olursan sonucu da budur diyor ve saldırıya uğrayan yöneticileri eleştiriyor. Bursaspor Fenerbahçe maçında sahaya giren taraftarı, Bursaspor yöneticisi karakoldan alıp ailesine teslim ediyor. Sosyal medyada bu anın fotoğrafını paylaşıyor. İşin acı tarafı bu yönetici Bursaspor' un hukuk işlerinden sorumlu yöneticisi. Böyle davranarak taraftarın sahaya girmesini onaylamış oluyor.
Sporun Amacı Nedir?
Spor çok önemli bir sosyal aktivitedir. Yapanların sağlıklı olmasını, seyredenlerin de sosyalleşmesini sağlar. Bu yüzden devletler sporun yaygınlaşması için yatırımlar yaparlar. Ama bizim ülkemizde bu ters tepiyor. İnsanlara zarar veriyor. Şiddeti ve düşmanlığı arttırıyor. İşin ilginç tarafı ne federasyon ne de Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim bu durum için bir şey yapmıyor. Fatih Terim' in teknik direktörlük yaptığı dönemlerdeki, sahaya girme, küfür, hakaret ve şiddete yönelik davranışlarını hatırlarsak bu durumdan rahatsız olmamasının normal olduğunu görürüz.
Ülkemizde futbol oynanmasa ne olur?
Bence çok iyi olur. Hem insanların futbolu bahane ederek biri birlerine düşman olmasının önüne geçilir, hem de futbol yorumcularının şiddeti körüklemesi son bulur. Ayrıca liglerimizde futbol diye seyrettiğimiz zevksiz kör dövüşü yerine, İngiltere, İspanya ve Almanya gibi ülkelerde oynanan güzel futbol maçlarını seyredip, keyif alabiliriz.
Categories:

14 yorum:

  1. Futbol taraftarı olduğun takımı diğer takımlardan savunmak diğer takımlara hakaret etmek değildir. sosyal medyada bir çok örneği var bir derbi oluyor ardından birbirlerine giydirmeler küfürler diğer gün sarmaş dolaş kanka sanki hiç birşey olmamış :) Biraz da bunu medya ve futbol takımları yapıyor oyuncularda bunu yapıyor röportaj yaptıklarında sanki düşmanmış gibi şeyler söylüyorlar birbirlerine e tabi taraftarda öyle davranıyor bir süre sonra. Futbolun yüz karası denilen kişiler var futbol camiasında o kişiler büyük rol oynadı türk futbolunun bu hale gelmesinde. Bu güzel yazı için elinize sağlık
    Saygılar
    Fakir Yazar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Futbol camiasında gerçekten çok gereksiz insan dolu. Futbolun kalitesini de iyice aşağıya çekiyorlar.

      Sil
  2. futbol ve siyaset ülkemizde çok farklı/olumsuz şekillerde kullanılıyor maalesef. Sanki, her ikisi de düşmanlık oluşturmak için var gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru. İkisi de insanları biri birine düşürüyor.

      Sil
  3. George Orwell wrote that the only way to get rid of football hooligans is to ban football, to make it illegal. He wrote (in one of his essays) that since the very start this sport was very aggressive.

    I'm not certain is it possible to get rid of this sport, it is very popular and it plays a part in life of many people, but the law should punish football hooligans.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. They can't prevent violence and they can't punish football hoolingans.

      Sil
  4. Toplum çok gergin ve gittikçe artan bir gerginlik var. Futbol bana bahane gibi geliyor... Kaleminize sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Futbolu bahane edip spordan çıkardılar. Selamlar.

      Sil
  5. Hangi ülkeye bakarsan bak ülke olarak en az bir sporla çok ilgileniyor. Mesela ben İskandinav bölgelerine gittiğimde inanılmaz aşırı buz hokeyi seveni vardı. Yani demek istediğim her ülke bir spor dalını bıraksa kesinlikle bir başkasına başlar. Bence futbol diğer spor dalları gibi masum. Sorun insanlardan kaynaklandığını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz sorun insanlarda. Ama futbol uzun yıllar boyunca öfke biriktirdi.

      Sil
  6. Siddet her alanda artti. Spor ile siddeti bagdastiramiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hiç bağdaşmıyor. Sporun felsefesine de hiç uymuyor.

      Sil
  7. Kültür ile alakalı bir durum bence, Batıya olan yakınlık ve futbolun popüleritesi bizi bu oyuna daha çok çekiyor, uzakdoğuda mesela futbol çok arka planlardaki bir spor dalı. Bence futbol değil başka bir spor dalı da ülkemizde bu kadar popüler olsa ve oynansa gene de şiddet olacaktı çünkü ülke olarak gergin ve sabırsısız maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Futbol içimizdeki şiddetin göstergesi oldu neredeyse.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!