12/05/2016

Yılmaz Erdoğan' ın yazıp yönettiği ve aynı zamanda baş rolünde oynadığı Ekşi Elmalar filmi vizyonda. 1970' li yıllarda Hakkari' de başlayıp, 1990' lı yıllarda Antalya' ya kadar süren bir hikaye.
Yılmaz Erdoğan filmin senaryosunu yazarken teyzelerinin gerçek hayat hikayesinden esinlenmiş. Belediye reisi olan Aziz Özay' ın 3 kızının fotoromanlar üzerine kurdukları hayaller ve yaşadıkları hayatları anlatıyor film. 3 kızın etrafında dolaşan talipliler ve oldukça sert mizaçlı olan baba Aziz Önay' ın onlara karşı tavırları, kızlarının fikirlerine önem vermemesi ve kızların yaşadıkları duygusal dalgalanmalar ve çaresizlikleri vurgulanıyor. Aykırılığa tahammülü olmayan Belediye reisinin, üzerine titrediği elma bahçesinde, aşı yapıldığı halde ekşi kalan elmalara bakışıyla hayata bakışının paralelliği dikkat çekici. Filmde politik göndermeler de bulunuyor. Filmin oyunculukları, görüntüleri ve müzikleri çok başarılı. Yılmaz Erdoğan, Songül Öden, Fatih Artman ve Farah Zeynep Abdullah' ın oyunculukları öne çıkıyor. Ekşi Elmalar filmine komedi izlemek için gidenler hayal kırıklığına uğrayacaklar. Özellikle filmin ikinci yarısı oldukça duygusal. Zaten öne çıkan komedi yazarı ve oyuncularının hızla komediden uzaklaşması, komedi filmleri piyasasını, belden aşağı, kalitesiz ve küfürlü esprilerle komik olduğunu sanan tiplere bırakıyor. Cem Yılmaz, Şener Şen ve Yılmaz Erdoğan gibi kalbur üstü komedyenler dram filmlerine merak salmışlar. Komedi filmi yapmaktan ısrarla kaçınıyorlar. Yılmaz Erdoğan gibi zeka dolu diyalogları yazabilen komik bir adam bile, ısrarla mesaj kaygılı dram filmleri yapma derdinde.  Sonuç olarak komedi filmi izleyeceğim ön yargısıyla gitmezseniz 114 dakika süren gayet güzel bir film.
Categories:

24 yorum:

  1. Yoğunluktan hala gidemedim bu filme :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha sonraları dvd de ya da tvde izleyebilirsiniz.

      Sil
  2. Güzel gözüküyor aslında ama yerli yapıp filmleri izlememeyi tercih ediyorum. Dram olsa aşırı oluyor aşkı zaten cıvıtıyorlar Bir tane izleyip 'Güzel yapmışlar.' diyebildiğim yerli yapım film var o da 'Av Mevsimi' bilmem izlediniz mi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet izledim güzeldi. Yerli film genelde seviyorum ben. Bu da güzel bir film.

      Sil
  3. Güzel filmdi gerçekten. Özellikle Songül Öden'in sahneleri ve bitmeyen 'ise'lerle yazdırdığı mektup bölümüne bayıldım. Gideceklere iyi seyirler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yılmaz Erdoğan bunun gibi pek çok sahne yazıp komik bir film yapabilirdi. Ama o dram tercih ediyor.

      Sil
  4. Umarim internete gelir. Amazon ve netflixte Türk filmi aratinca maalesef sadece Recep ivedik filmleri cikiyor.

    YanıtlaSil
  5. Türk filmlerine maalesef ön yargılıyım son zamanlarda izlediğim en iyi Türk filmi DAĞ II mutlaka tavsiye ederim, Ekşi Elmalara gitmedim gitmeye değer bir film gibi gelmedi bana. Tabi ki kişisel fikrim, beğenenlere sözüm yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dağ 2 güzel filmmiş. Ben de izlemek istiyorum.

      Sil
  6. İzlemedim ama izlemek istiyorum... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Hiç fırsat bulamıyorum bu aralar film için... Güzel bir filme benziyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de araya sıkıştırdım:). Evet seyredilir. Selamlar.

      Sil
  8. Evde seyrederim artık. Sinema gündemime giremiyor maalesef hocam.

    YanıtlaSil
  9. I didn't see this film, but it seems nice. I rarely go to cinema because they only have American film and they've starting to become boring...always the same actors and directors.

    YanıtlaSil
  10. Komedi sanmistim degilmisdemek. Tesekkurler ben de evde izlerim artik;)

    YanıtlaSil
  11. Ben hiç bir yerde Ekşi Elmalar için komedi filmi dendigini duymadım. Bende izlemek istiyorum. Takildiginiz konu güzel. Komedyenler neden drama yöneliyor. Aslında bire bir bunu Yılmaz Erdoğan'a sormak lazım bunu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sormak gerek. Cevabını çok merak ediyorum:)

      Sil
  12. Türk filmilerini çok izleyeme semde bir köşeye yazmakta fayda var :) Bir ara gözden geçirilmeli teşekkür ederim paylaşımın için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Güzel Türk filmleri de var.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!