11/28/2016

Orhan Gencebay, Batsın Bu Dünya klibinin girişinde şöyle der: '' Daha güzel, daha mutlu, daha adil, sevgi dolu bir dünya için, barış için, insanlık için batsın bu dünya ''. Dünya batmadan da bazı şeyleri düzeltebiliriz. Bazı davranışlar var ki bunlar yapılırsa daha güzel bir ortamda yaşamaya başlarız. Bunları yapabilmek için okul okumaya, kişisel gelişim kitapları devirmeye, herhangi bir ideolojiye sahip olmaya, zengin ya da fakir olmaya, herhangi bir takım taraftarı olmaya, laik ya da muhafazakar olmaya gerek yok. Toplum içinde yaşamanın temel kuralları bunlar.
Yerlere çöp atma: Belediyenin işi ne, temizlesin deme. Arabadan dışarı atacağın çöpü çöp kutusuna at. Aracında beklerse aracın kirlenmez ama dışarı atınca dışarısı kirlenir. Aracının arkasında Osmanlı tuğrası olan da, Atatürk' ün imzalı stickeri olan da aynı şeyi yapıyor. 
Yerlere tükürme: Evinde yere tükürüyor musun da sokakta yere tükürme hakkı buluyorsun. Sokaklar ortak kullanım alanları istediğin gibi davranamazsın.
Kadınlara saygılı davran ve şiddet uygulama: Erkekliğin ispatı ya da üstünlüğü kadınlara şiddet uygulamaktan geçmiyor. Fiziksel olarak senden daha zayıf birine güç kullanmak acizliktir. 
Çocuklara şiddet uygulama: Çocukları korumalıyız. Servise binmediği için 6 yaşındaki çocuğunu arabanın arkasına bağlayıp sürükleyen anne bilgisayar mühendisi. Mahalle aralarında çocuklarını döven anneler ilkokul mezunu. Okumakla ilgisi yok. 
Hayvanlara iyi davran: Memleketin her tarafından hayvanlara yapılan eziyetlerle ilgili haberler geliyor. Hayvanlar bu dünyanın güzellikleridir. Onları rahat bırak.
Öksürürken ağzını kapat: Öksürürken ya da hapşururken ağzını kapat ki mikroplar etrafa yayılmasın. Başka insanların da hasta olmasına sebep olma.
Trafik canavarı olma: Yayalara yol ver. Aracını kurallara uygun şekilde kullan. İnsanların hayatını tehlikeye atma.
Araç sürerken telefonla konuşma: Pek çok trafik kazasının sebebi cep telefonu. Çünkü cep telefonuyla konuşurken dikkat dağılıyor. Alkollü araç kullanmaktan daha tehlikeli olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış. Cep telefonu yüzünden yaptığın kazada insanların ölmesine ya da sakat kalmasına neden olabilirsin. Sorumlu davran.
Objektif ol: Doğruya doğru, yanlışa yanlış de. İdeolojik saplantıdan kurtul. Benden taraftan olan ne yaparsa doğru yapar, karşı taraftan olan ne yaparsa yanlış yapar deme.
Liste uzar gider ama bu kadarı da oldukça fark yaratır.
Categories:

26 yorum:

  1. Yani çocukluğumuzdan beri öğretilen şeyler. Ama insanlar ısrarla dünyayı çirkinleştirmeye devam ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğretiliyor ama öğrenmiyoruz. Keşke öğrenip uygulayabilsek. Selamlar.

      Sil
  2. Sosyalleşmenin gereği bunlar.Gerçek sosyalliği yaşayabilmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sosyalleşmeye uyum sağlayabilir umarım herkes.

      Sil
  3. Dünyayı batıran biz olduğuma göre düzeltebilecek olan da biziz. Bu çok kolay olduğu halde insan kötüye yönelip duruyor ne yazık ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklısınız. Kötü daha kolay geliyor sanki. Selamlar.

      Sil
  4. Nice article. I do agree that taking care of those weaker from us is a sign of strength. We must all protect women and children.

    Talking on phone in traffic is dangerous and messaging while driving is even worse. Traffic often takes lives, that is why we must all be very careful when we're driving, but also when we're crossing the street.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you. Traffic is dangerous enough. We dont need a phone.

      Sil
  5. güzel bir paylaşım olmuş gerçekten. elinize emeğinize sağlık. sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Ne güzel bir liste... Kaleminize sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. hah haaaa bunların hepsinden bol bol var bizdeee :)

    YanıtlaSil
  8. Öyle doğru ki şu yazdıklarınız. Amerika'nın neden gelişmiş olduğunu burda yaşadıkça daha iyi anlıyorum ⭐

    YanıtlaSil
  9. Her madde o kadar doğru ki.. Hem sadece bunları uygulayarak çok daha yaşanılası bir dünya oluşturmakta mümkün.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sadece bu maddelerle bile çok şey değişir. Selamlar.

      Sil
  10. Yolun sağından yürü, kalabalık grup halinde karşındakinin üzerine üzerine yürüme.

    YanıtlaSil
  11. Aslında insanlar daha duyarlı ve hassas olsa çok daha iyi olacak bu dünya. Herkeste bir boşvermişlik, bir bananesendecilik, bir umarsızlık almış başını gidiyor. İşte biz ebeveynlere çok büyük görev düşüyor. Çocuklarımızı çevreye ve insanlara karşı daha duyarlı yetiştirirsek daha temiz bir dünya bırakabiliriz gelecek nesillere...
    Bu arada çok kaliteli bir bloğunuz var. İlginizi çekerse bana da beklerim.

    YanıtlaSil
  12. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Ben de blogunuzu takibe aldım. Güzel bir dünya için ebeveynlerin sorumluluğu dediğiniz gibi çok büyük. Güzel insanlarla dünya güzelleşir. Selamlar.

    YanıtlaSil
  13. Denemiyorlar bile nasıl geldik öyle gideriz kafasındalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru. Deneseler onlar da farkı görecekler.

      Sil
  14. Maalesef bir çoğumuz dikkat etmiyoruz bu kurallara. Oysa çok rahat uygulanabilecek şeyler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok rahat uygulanabilecek şeyler.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!