10/24/2016

Dönüşmek ya da dönüşmemek. İşte bütün mesele bu. İş dünyası, girmek için can attığımız, ama içine girince kurtulmak için dua ettiğimiz bir dünya. Bunun sebebi iş dünyasının tıpkı vahşi bir orman gibi kendine has kuralları olan bir yer olması. Güçlü ve becerikli olanların yaşamını sürdürebildiği bir orman. Bu orman, hayatta kalabilmek için dönüşen insanlarla dolu.
İşteyken ben ben değilim durumu yani. Peki dönüşmek gerekiyor mu? Aile ve arkadaş ortamının güvenli dünyasında davrandığımız gibi davranarak, iş hayatının kaygan zeminli dünyasında var olabilir miyiz? Neredeyse imkansız. Çünkü iş hayatı, zeki ve becerikli insanlarla dolu olduğu gibi kifayetsiz muhterislerle de dolu. Hak etmediği makam ve mevkileri ulaşmak isteyen ve bunun için her yolu deneyen, Machiavelli' nin ruhuna rahmet okutan insanlarla. Makam, mevki az, oraya talip olanlar çok. Hal böyle olunca ortada büyük bir rekabet oluşuyor. Ayrıca hedefler, kar etme baskısı, performans değerlendirmeleri normal insanı da rayından çıkartıyor. Ondan sonra gelsin kulis çalışmaları, başkasının fikirlerini kendi fikriymiş gibi sunmalar, bir yaptığını süsleyerek 10 gibi anlatmalar, yapıyormuş gibi yapmalar, yöneticiler ve patronlarla gereğinden fazla iyi geçinme çalışmaları falan filan. Bu davranışların üst yönetimlerde karşılık bulması sürdürülür olmalarını sağlıyor. Tabi ki iş dünyası içerisinde sadece işini iyi yaparak ön plana çıkmak isteyen, dürüst, adil insanlar da var. Umarım o insanlar hep iş dünyasının içerisinde var olurlar ve Yaşar Kemal' in Demirciler Çarşısı Cinayeti kitabında söylediği gibi yapmazlar: '' O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler ''. 
Categories:

25 yorum:

  1. Bu anlattıklarınız özel sektörde çok daha fazla sanırım.
    Devlette ise siyaset ağır basıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet özel sektörde daha çok. Devlette de başka sıkıntılar var dediğiniz gibi. Selamlar.

      Sil
  2. "İşteyken ben ben değilim"
    Çok güzel özetlemişsin. Herkesin farklı bir aske takmak durumunda kaldığı bir yer galiba iş hayatı, az ya da çok...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Maskesiz çıkmam abi durumu var iş hayatında.

      Sil
  3. Gerçekten de bu iş dünyası insanları mahvediyor. Bir kere ruhları yara alıyor. Düşünsene iyi temiz bir insan işini kaybetmemek uğruna kişiliğini kaybediyor. Sonuç vicdanları mahvolmuş insanlar. Dolayısıyla mutsuz insanlar :( Güzel insanların adil insanların çoğalması dileğiyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten ruhlar yaralanıyor. Umarım güzel ve adil insanlar çoğalır. Selamlar.

      Sil
  4. Strateji ve manevra kabiliyeti gelişir çalışma hayatında.Olumsuz gözükse de iş hayatının insan gelişimine önemli katkısı vardır.Strateji yapmayı yıllarca yalan söylemek sanmıştım ama öyle değilmiş :)Yönetimden biri olarak üst yöneticilere kendi kişiliğimden de ödün vermeden nasıl yaklaşmam gerektiğini hala öğrenmeye çalışıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olumsuz yönde strateji geliştirenler ve manevra yapanlar az değil iş dünyasında. Kişilikten ödün vermemek gerek.

      Sil
  5. Off gerçekten tam olarak anlattığınız gibi :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle maalesef. Sizin son yazınıza yaptığım yoruma verdiğiniz cevap ilham verdi bana bu yazı için :)

      Sil
  6. İş dünyasına yabancı biri olarak gözüm korkmadı değil. Lakin kendime örnek olarak aldığım babam, işini iyi yapan ve hak ettiği değeri ülkemizde hiçbir zaman görmeyen değerli bir insan. Her şeye rağmen kendi çizgisinden çıkmayarak belli bir mevkiye yükselmese de insanların gözlerinde, gönüllerinde ayrı bir seviyede olması ona hep yetti. Umarım bende öyle olurum diyorum her zaman.
    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babanız gibi insanları belli noktalara getiren sistem olsa iş dünyası daha güzel bir yer olurdu. Selamlar.

      Sil
  7. Ne yazık ki her kelimeniz ne kadar da doğru.

    YanıtlaSil
  8. İş hayatı ne yazık ki maskesiz olmuyor... Kendiniz gibi olduğunda sorunlar yaşıyorsunuz... Zor Türkiye'de iş hayatı:) Kaleminize sağlık... Sevgiler....

    YanıtlaSil
  9. Adaletsiz ve kuralsız hareket eden yöneticiler olmasa, iş hayatı çok daha iyi olurdu...

    YanıtlaSil
  10. Çoğunluğun yaptığı şey ; "İşteyken ben ben değilim"

    Yapılmak ve yaşanmak zorunda kalmalar olmasa ....
    Belki her şey daha kolaylıkla çözümlenebilirdi ...
    Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız pek çoğu zorunluluktan. Teşekkür ederim. Selamlar.

      Sil
  11. Bir de emir alma sorunsalı var. Emir kipi kullanılarak konuşulması, sınıfsal farklılıkları direkt ortaya çıkarıyor. Bu da iş yerini katlanılmaz bir yer yapıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emir kipini genelde kendisini sadece bulunduğu mevkiyle ifade edebilen yöneticiler kullanıyor. Bu da güzel bir şey değil. İnsani olarak daha gelişmiş yöneticiler daha düzgün yaklaşım gösteriyorlar. Selamlar.

      Sil
  12. Özel sektör Çok acımasız İnsanda bir süreden sonra çelik zırha sahip oluyorsunuz Olmazsanız ezilme riskiniz çok fazla bunun orta kararını bulmak ve uygulamak gerekli Devlet düzeni daha bir farklı siyasi koşullar daha ağırlıklı ve kolay Çalışma saatleri koşulları iş saatinin erken sonlanması Özel sektörde çalış çalış saatin çok önemi yok bitmek bitirmek üzerine Yüzde yüz haklısınız Özel sektör için hepsi geçerli...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Özel sektör devlete bakarak çok sıkıntılı. Devlette de bazı sıkıntılar olsa da en azından daha az çalışıyorsunuz. Selamlar.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!