9/24/2016

Ünlü Alman yazar Goethe' in Genç Werther' in Acıları kitabında geçen güzel bir sözü var: '' Eğer insanlar sürekli geçmişi hatırlamak yerine, şu günlerin tadını çıkarsalardı bu kadar acı çekmezlerdi ''

Hepimizin geçmişinde güzel anılar var. Ama aynı zamanda da yaralar, travmalar, adaletsizlikler, başarısızlıklar ve haksızlıklar da var. Aslında hayat dediğimiz şey de tam olarak bu. Pek çok insan, kaç yaşına gelirse gelsin, geçmişte nasıl olumsuzluklar yaşadığını, o olumsuzluklar olmasa nasıl başarılı olacağını anlatır. Bazıları da geçmişin güzelliklerden dem vurur. Geçmişte yaşanan olumlu ya da olumsuz olaylar, günümüz ve gelecek için bir motivasyon aracı olarak kullanılıyorsa, geleceği daha iyi ve huzurlu yaşamamıza vesile olacaksa ne güzel olur. Aksi taktirde hayatımızda bir yük ve ayağımızda pranga olarak durur. Mevlana' nın dediği gibi '' Asla geçmişte yaşama, ama daima geçmişten ders al '' Geçmiş adı üstünde geçmiştir. Belki de bazı insanların geçmişleri söyledikleri kadar güzel olmayabilir. Günümüzden ya da gelecekten umudu ya da beklentisi olmadığı için geçmişi olduğundan güzel hatırlamak isteyebilirler. Ama bunun kimseye faydası yoktur. İnsan geçmişiyle ve kendisiyle hesaplaşmasını bitirmeli ve barışmalıdır. Önümüzde yaşamamız gereken bir hayat bizi bekliyor.
Categories:

18 yorum:

  1. Kaleminize sağlık çok güzel bir konu ve yazı.Bize çocukluktan beri öğretilen geçmişe takılırsan olmak.Bunu değiştirmek için üzerinde çalışarak anı yaşamayı öğrenebiliriz bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bence de değiştirebiliriz ve anı yaşamayı öğrenebiliriz.

      Sil
  2. Geçmiş gitti, yarın ise bir hayal. O halde zamanlarımız hep anlardan ibaret... Anları doğru yaşarsak geçmiş de, gelecek de güzel olacak. Ama imtihan dünyası bu. Herkesin bir payı var bu imtihandan. Ne kadar zorluk yaşıyorsa yaşasın insan, karakterini sağlam tutarak alnının akıyla çıkmaya bakmalı. Çok zor... Ama dünya zaten elemsiz lezzetlerin olduğu yer değil. Orası cennet... ⭐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Ayakta durmalı ve anların hakkını vermeliyiz. Sezen Aksunun dediği gibi yaşamak dediğin üç beş kısa mutlu andan ibaret. Selamlar.

      Sil
  3. Anı yaşamak gerek geç de olsa bunun farkına vardım bu yüzden ne geçmişle ne de gelecekle bir alıp veremediğim yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu farkına varabildiyseniz. Darısı hepimizin başına:)

      Sil
  4. Belli bir yaştaki herkesin o güne kadar sürelik bir geçmişi var. Geçmiş, geçmişte kalmış iyi kötü şeyler barındıracak mutlak.

    Kazasından kaybına, yangınından ne idim ne oldum anlarına kadar.Bu herkes için geçerli. Sadece geçmişte değil gelecekte de bekleyenler var insanları. Umulan iyilikler güzellikler elbette.

    "İnsanlar için her şey" denilir ya. Öyle. Kabul etmek gerek. Tevekkül gerek hatta.Önüne geçemeyeceklerimiz, geçemediklerimiz ile kavga edilmez. Edilse de sonuç belli. Ancak gelecek iyi olsun çabası mümkün. Doğru++ adımlarla. Doğru olarak. Olanla ölene çare yok. Keşke olmasa. Ama olduysa da ne yapılabilir. Üzüntü elbette yakacak; ama sonrasında kabullenmek gerek. Bu şart. Kaderin önüne geçilemez çünkü.

    Geçmişe bakınca hatırladığım hep güzel şeyler. Öyle çok kötü şeylerle karşılaşmışlığım yok; ama yine de herkesin üzüldüğü şeyler vardır mutlaka. Nedense onlar aklıma hiç gelmez. Hayat bu ve ille de olacak çünkü iyisi de acısı da. Ama acısız olsun diye dua edebiliriz. Bu iyi hissettirir.

    Geçmiş, iyisiyle kötüsüyle geçmişse eğer bugünü ders alınmışlığıyla etkilesin; ama geçmemiş muamelesi yapılarak bugünü perişan etmesin hiç kimse için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorumunuz için. Dediğiniz gibi olmuşla ölmüşs çare yok. Önümüze bakmalıyız. Hayat devam ediyor. Selamlar.

      Sil
  5. ayyyy ben de bunaaa geçmişin hayaletlerii, geçmişin gölgeleriiii diyooom :) çok güzel yazıyon yine sen amaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Sen de çok güzel ve motive edici yorum yapıyorsun.

      Sil
  6. İnsanın ana vatanı çocukluğudur, demiş Cüceloğlu... Düşündürdü, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Geçmiş daima olduğundan güzel gözüküyor gözümüze bence. Arada çok nostaljik hissettiğimde on sene sonra da şimdiyi özleyeceksin aklını başına topla da anın tadını çıkar diyorum kendime :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru. Yıllar sonra bugünlerin ne kadar güzel olduğunu anlatıyor olacağız:) Dolayısıyla Carpe Diem.

      Sil
  8. Geçmişi geçmişte bırakamıyoruz...

    YanıtlaSil
  9. Uffff hem de neler neler :)) Unutamasak da yolumuza çıktığı anda korkmadan basıp geçmek gerek ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet geçmişte olanlarla baş edebilmeyi bilmeliyiz. Üstüne basıp geçebilmeliyiz.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!