7/01/2016

Hayatla baş etmek kolay değil. Her gün yeni bir sürpriz karşımıza çıkabiliyor. Beklenmeyen sağlık sorunları, yakınlarımızı kaybetmek, dostlarımızdan yediğimiz kazıklar, iş yerimizdeki haksız ve beklenmeyen uygulamalar, dedikodular, akraba baskıları vb. Liste uzar gider. 

Bu olanlara herkesin dayanabilme gücü ve bunlarla baş edebilme kapasitesi elbette ki bir değildir. İster bu tür sorunlarla baş edebilmek için, isterse de hedeflerimize ulaşabilmek için  mental dayanıklılık gerekiyor. Anadolu takımlarında futbol oynarken harikalar yaratan bir oyuncu, büyük takımlardan birine transfer olduğunda eski performansını gösteremiyor. Yetenekleri eksilmediği halde, taraftar baskısı, aldığı büyük paraların beklentiyi arttırması, medyadaki garip yorumcuların saldırıları derken ezilip, kaçarcasına başka takıma transfer oluyor. Yani mental olarak bu baskılarla baş edemiyor. Bulutsuzuk Özlemi Grubunun şarkısında söylediği gibi '' Ne olursa olsun, yaşamaya mecbursun''. Dik bir şekilde mi yaşayacağız yoksa ezik bir şekilde mi?  Peki,  hayata karşı dik durabilmemizi sağlayacak ve bizi başarıya ulaştırabilecek olan mental dayanıklılığımızı nasıl arttırabiliriz? 
1) Durumu kabullenin: Mental dayanıklılığı arttırmanın birinci şartı budur. Başınıza gelen olaylar dünyada sadece sizin başınıza gelmiyor. Bunu kabullenmezseniz bu durumlarla savaşmaya başlayamazsınız. 
Ustaya sormuşlar; her şeyi kaybettik, ne yapacağız? 
Bilge kişi cevap vermiş; çay koy, yeniden başlayacağız. 
2) Olumlu düşünün: Olumlu düşünmek sizin en önemli güçlerinizden biri olacaktır. Sizi ayakta tutacak ve yılgınlığa düşmenizi engelleyecektir. Olumsuz olaylar belki de başka kapıların açılmasına yardımcı olacaktır. Eskilerin dediği gibi '' Her işte bir hayır vardır''.
3) Okuyun: Kişisel gelişim kitapları, başarılı insanların hayatları, psikoloji kitapları gibi sizi geliştirebilecek kitapları okuyun. Başka insanların başlarından geçen olayları ve onların nasıl davrandıklarını görün. Bu sizi motive edecektir. 
4) Bahane üretmeyin: Neden başaramayacağınızı, engellerin ne kadar zorlu olduğunu düşünmeyin. Bu işin kolayına kaçmaktır. Bu bahaneleri aşanlar başarıya ulaşabiliyorlar.
5) Başkalarının ne dediğini umursamayın: İnsanlar konuşur. Milletin ağzı torba değil ki büzesiniz. İyi niyetli destek için de konuşurlar, boş boş da konuşurlar. Kulaklarınızı tıkayın. Sadece hedefinize odaklanın.
6) Kendinize İdol Belirleyin: Zorlandığınız anlarda belirlediğiniz idolü düşünün. O olsa bu zorluk karşısında ne yapardı deyin. Bu idol, babanız, şampiyon bir sporcu, bir devlet adamı ya da bir fikir önderi olabilir.  
Categories:

10 yorum:

  1. Şunu söyleyebilirim ki: Mental dayanıklılığım yüksek değil. Çok faydalı bir içerik olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Güçlendirmenizde fayda var.

      Sil
  2. İşte mental yorgunluktan çok fiziksel bir yorgunluk oluyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da var ama mental yorgunluk fiziksel gücü de bitiriyor.

      Sil
  3. aman biz türklerde olmayan bişi bu. duygusalız hemen dağılırız biz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet doğru söylüyorsun. Bizde çok yaygın.

      Sil
  4. Çok güzel ve yerinde bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık. Mental dayanıklılık yada mental sağlık diyeyim, beden sağlığını da etkilediği için önemsememiz gereken bir durum. Bu yüzden önerilerinizi dikkate almaya çalışacağım kendi adıma :) Çok teşekkürler.

    Sevgi ve selam ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Dediğiniz gibi mental sağlık bozulursa beden sağlığı da bozulur. Her şey kafada yani:)

      Sil
  5. Şu 6 maddeyi hiç unutmadan uygulasak, hayatımızda sorun kalmaz sanki. :)
    Mümkün mertebe aynı şeyleri düşünsek de iş uygulamada sorun çıkabiliyor.
    Yine de not etmekte fayda var. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet uygulama kısmında problem yaşıyoruz. Uygulayabilsek dediğiniz gibi sorun kalmayacak:)

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!