6/09/2016

Hepimiz başarılı olmak istiyoruz. İş hayatımızda iyi bir kariyer istiyoruz, okulda başarılı bir öğrenci olmak istiyoruz ya da kilo vermeyi başarmak istiyoruz. Liste uzar gider.

Ama bir süre sonra baktığımızda istediğimiz sonuca ulaşamadığımızı ve başarısız olduğumuzu görüyoruz. Başarılı olmayı istediğimiz halde neden başarısız oluyoruz? İşte bazı sebepleri:
1) Doğru hedef belirlemiyoruz: Makul ve mantıklı hedefler belirlemek çok önemli. Ulaşılmaz hedefler belirlersek, yarı yoldayken gerçekleştiremiyoruz diye vazgeçeriz. Belirli, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve zaman sınırlı olmak üzere 5 kriteri taşıyan hedefler belirlemeliyiz.

2) Planlı çalışmıyoruz: Rastgele ve dağınık çalışma sonucunda hem çok yoruluruz hem de sonuç elde edemeyiz. Bu da motivasyonumuzu düşürür. 

3) Kendimizi tanımıyoruz:  Güçlü ve zayıf yönlerimizin farkında değiliz. Öncelikle bunları ortaya çıkarmamız gerekir. Güçlü yönlerimizi kullanıp, zayıf yönlerimizi geliştirmemiz gerekir.

4) Mazeret Üretiyoruz: Başarısız insanların hep bir mazereti olur. Başarı yolunda önümüze tabi ki engeller çıkacaktır. Ama bunları mazeret olarak görürsek başarılı olamayız. 
5) Erken pes ediyoruz: Zorlukla karşılaşınca onunla mücadele etmektense hemen pes ediyoruz. İnançlı ve kararlı davranmıyoruz.

6) Ön yargılarımızı kıramıyoruz: Ön yargılarımız bizim en önemli prangalarımız. Farklı düşünmeyi, farklı eylemler yapmayı engellerler. Zaman zaman strateji değişikliklerin ihtiyacımız olabilir. Ama ön yargılarımız esnekliğimizi ve hareket kabiliyetimizi ortadan kaldırır.

7) Vazgeçmeyi bilmiyoruz: Her yolu denedikten sonra hala olmuyorsa vazgeçmenin zamanı gelmiştir. O departmandan, o iş yerinden ya da o zayıflama modelinden.
Categories:

20 yorum:

  1. 4. ve 5. maddeleri özellikle kendime alıyorum :) bol bol mazeret var icraat yok :)

    YanıtlaSil
  2. Ön yargıları kıramıyoruz ve çok erken pes ediyoruz hedeflerimizden bu da bizi başarısız kılıyor dediğin gibi güzel geliştirici bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  3. Sıraladığınız tüm etkenlere katılmakla birlikte, rahatı çok seviyoruz. Zora gelemiyoruz. Sabır ve sebattan yoksunuz... Emeğinize sağlık.
    Ben de sizin sayfanızı ekledim. Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorumunuz için. Dediğiniz gibi sabır ve sebat çok önemli. Onlar olmadan başarı hayal olur. Saygı bizden.

      Sil
  4. ah ah şu birinci ve ikinci benceeeesiii çook önemliii :)

    YanıtlaSil
  5. Başarı için her yol mu denen meli?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başarıya giden her yolun mubah olmadığını düşünüyorum. Kimsenin hakkını yemeden, dürüst bir şekilde çalışarak gelen başarıya inanıyorum.

      Sil
  6. son yazıma bi baksanaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oooo ne güzel bir yazı olmuş öyle:):) Teşekkürlerrrrrr.

      Sil
  7. Aslında tek başımıza bunların hepsini gerçekleştirecek gücümüz olsa bile çevre etkisi devreye giriyor. Çevremiz yeterli saygıyı ve anlayışı göstermedikçe başarıyı yakalamak pek mümkün görünmüyor bana. Her başarılı insanın arkasında güçlü ve anlayışlı dostlar, eşler, anne ve babalar vardır neticede. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylediğiniz destekler o kadar önemli ki. Bunları arkasına alanlar zaten çok öndeler. Ama arkamızda kimse olmasa da başarı için mücadele edilmeli diye düşünüyorum. Çünkü hayat mücadelesinde adil bir yarış yok maalesef.

      Sil
  8. Deep Tone'un sayfasındaki tanıtımıyla haberdar oldum sizden. Değişik bir blog, zengin. İzlemekten memnunum o yüzden.
    Yani diyeceğim, sizi takipteyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz. Teşekkür ederim güzel yorumlarınız için. Ben de sizi takibe aldım. Deep Tone' ye de teşekkür ederim.

      Sil
  9. Ben hayatımdan yola çıkarak söylüyorum basarmanin en güçlü yolu başka hiç bir şeyi gözü görmeyecek kadar "çok istemek" ;) böylesi bir tutku olunca diğerleri geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru. Gerçekten çok istemek gerekiyor. Dediğiniz gibi tutkuyla.

      Sil
  10. Katiliyorum bu yazdiginiz noktalara. Hedef belieleyip kararli kalmak çok önemli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru hedef belirlemek çok önemli. Kararlı kalabilmek de.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!