5/06/2016

Günümüz çalışma dünyasında hayatımızın en fazla zamanını iş yerinde geçiriyoruz. İş arkadaşlarımızla ailemizden ya da dostlarımızdan daha fazla beraber oluyoruz.

Bu kadar uzun zamanı birlikte geçirdiğimiz kişilerle doğru iletişimi kurmak oldukça önemli. İş yerimizin ve çalışma hayatımızın daha katlanılabilir ya da katlanılamaz olmasında önemli etkenlerden biri de iş arkadaşlarıdır. İş hayatında iş arkadaşlarımızla iyi ilişkiler kurmak neredeyse bir zorunluluktur. Ben sadece işimi yaparım, benim kimseyle iyi ilişkiler kurmaya ihtiyacım yok denemez. Aranızın iyi olmaması nedeniyle sizin işinizi aksatmak isteyecek çalışma arkadaşlarınız olacağı gibi, sadece aranız iyi olduğu için size destek olacak iş arkadaşınız da olacaktır. Bununla beraber, rekabetin bu kadar yoğun olduğu performans odaklı iş dünyasının kaygan zemininde, iş yerinde yakın arkadaşlıkların bazı sakıncaları olabilir.

Sakıncaları

  • İş yerinde dedikodular genelde yakın arkadaşlarla yapılır ve bu dedikodular motivasyon kaybına ve performans düşüşüne yol açabilir.
  • Çalıştığınız iş yeri ve yöneticileriniz hakkındaki olumsuz görüşlerinizi paylaştığınız yakın arkadaşlarınızla aranız bozulabilir ve aranız iyiyken konuştuğunuz her şey aleyhinize delil olarak kullanılabilir. 
  • İş arkadaşlığınızı iş dışındaki yaşamınıza taşıdığınızda, sohbetleriniz genelde işle ilgili olur. Bu nedenle işten ve stresten uzaklaşıp nefes alma şansınız da kaybolur. 
  • Bazı yöneticiler, çalışanlar arasında neler olduğuyla ilgili istihbarat toplamayı severler. Bu istihbaratı toplayarak yöneticinin gözüne girmeyi düşünen çalışanlardan biri sizin iş arkadaşınız olabilir. 
  • Yakın arkadaşlarınızla paylaştığınızı fikirlerinizin, bir süre sonra o arkadaşınızın fikriymiş gibi sunulduğunu görebilirsiniz. 
İş arkadaşlığı olarak başlayıp yıllar süren dostluğa dönüşen arkadaşlıklar olsa da genelde iş arkadaşlığının ömrü beraber çalışma süresi kadardır. Uğruna yöneticinizle ya da patronunuzla karşı karşıya geldiğiniz iş arkadaşınızı, genelde işten ayrıldıktan sonra pek görmezsiniz. 
Categories:

10 yorum:

  1. Her koşulda arkadaş olacağımız kişiyi dikkatli seçmek gerek. Gerek işte, gerek okulda :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru. Sürekli bir aradayız diye arkadaş olmak zorunda değiliz.

      Sil
  2. iş arkadaşlarımla iş ortamında güzel muhabbetler, samimi ilişkiler kurarım ama hiç biriyle dışarıda görüşmüyorum. Yine de arkadaş olunur mu; olunur tabi neden olmasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur tabi ama bence genel olarak bu arkadaşlıklardan beklentiyi yüksek tutmamak lazım.

      Sil
  3. ya aslında direk ast üst ilişkisi yada rekabet edeceğiniz kişi değilse daha rahat uzun süreli arkadaşlık kurulabiliyor aynı şirkette olup bagımsız departmanlardan dışarda görüştüğüm ailecek görüştüğümüz uzun yıllardır süren arkadaşlıklarım var.. ama bu belki benim şansım her şirkette denk gelemeyebilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet belki de sizin şansınız olabilir. Tabi başka departmanlardan arkadaşlıklar daha kolay olabilir.

      Sil
  4. Arkadasliklar olabiliyor ama çok nadirdir herhalde. Diplomat olmakta fayda var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru bir tabir kullandınız diplomat olmak diyerek.

      Sil
  5. olmazzzzz....
    merhaba bloğunuzu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım ben de kitap bloğuma beklerim... sevgiler...
    www.kelepirkitapci.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz. Bana da pek olmaz gibi geliyor :)Ben de sizi takibe aldım.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!