3/22/2016

İş görüşmesi her profesyonel çalışanın hayatında en az bir defa karşılaşacağı bir durumdur. İş arzının kısıtlı, işe başvuran sayısının yüksek olması nedeniyle en küçük detaylar bile işe girmede belirleyici oluyor.

Biri birine yakın özellikte çok sayıda başvuru arasından sıyrılıp işe girebilmek için çok dikkatli olmak gerekiyor. İşte bazı detaylar:
1) Uygun özgeçmiş hazırlayın: İş görüşmesine katılabilmek için öncelikle özgeçmişinizin elemeyi geçmesi gerekir. Özgeçmişinizin içeriğini başvuracağınız işe uygun şekilde  güncellemeniz gerekir. Kariyer.net, Yenibiris.com vb. siteler aracılığıyla başvuru yapmadığınız iş yerlerine, bu siteler için hazırlanmış özgeçmişlerinizle başvurmayın. 
2) Ön araştırma yapın: Başvurduğunuz pozisyon ve firma hakkında bilgi sahibi olun. Bu bilinçli bir şekilde o firmaya ve pozisyona başvurduğunuzu gösterir. Başvurduğunuz firmanın hangi özelliklerinin sizin için önemli olduğunu vurgulayın.  
3) Görüşmeye vaktinde gidin: Görüşmeye herhangi bir bahaneyle geç kalmış olmanız, sizinle ilgili ilk intibanın olumsuz olmasına yol açacaktır. Bu nedenle erken gidip beklemek daha iyidir. 
4) Kılık kıyafetinize özen gösterin: Özenli, temiz ve fazla spor olmayan kıyafetler giyilmelidir. Başvurduğunuz iş yerine ve pozisyona göre takım elbise de giyilebilir. Saç ve sakal traşına da dikkat etmek gerekir. Unutmayın, hayatta olduğu gibi, iş görüşmesinde de kıyafetinizle karşılanır, konuşma ve bilginizle uğurlanırsınız.
5) Beden dilinize dikkat edin: Sakin olun. Gerginliğinizi ve heyecanınızı karşı tarafa hissettirmeyin. Rahatsız edici şekilde el kol hareketleri yapmayın. Ses tonunuza dikkat edin. Kontra sorularda panik yapmayın.
6) Cep telefonunuzu kapatmayı unutmayın: Mülakatın ortasında gelen arama ya da mesaj bir çuval inciri berbat edebilir. İş görüşmesi ciddi bir görüşmedir ve cep telefonuyla bölünmemelidir. 
7) Dürüst olun: Dürüst ve samimi olmak özgeçmişinizde yazmayan özelliklerdir. Bu özelliğinizi görüşmede ortaya çıkarın. Size sorulan şeyi bilmiyorsanız ya da yapmamışsanız laf kalabalığı yapmayın. Net olun. Bilgi saklamayın, yanlış bilgi vermeyin.
8) Soruları anlayarak cevaplayın: Size sorulan soruyu doğru anlayın ve sorulan soruya cevap verin. Başka şeyler anlatmayın. Bu hem sizin iletişim probleminiz olduğunu gösterir hem de mülakattaki kısıtlı sürede size vakit kaybettirir.
9) Eski çalıştığınız şirketi kötülemeyin: Eski çalıştığınız şirket ya da yöneticinizle ilgili olumsuz düşünceleriniz olsa da bunları sert bir şekilde söylemeyin. Profesyonelce ve saygı çerçevesinde konuşun.
Categories:

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!