3/10/2016

Futbolcuya dayalı düzen tabiri, özellikle takımların başarısız olduğu dönemlerde sık sık dile getiriliyor. 

Futbolcuya dayalı düzende, oyuncular istedikleri şeyleri yaptırabilmek için organize oluyorlar ve kasıtlı olarak iyi ve gayretli oynamıyorlar. Bu organizasyonu genelde takımın eski futbolcuları yapıyorlar. Örneğin, hocayla problem yaşarlarsa, kasıtlı olarak iyi oynamıyorlar, takımlarının puan kaybetmesine yol açıyorlar. Biliyorlar ki bu tür puan kayıplarının yaşandığı dönemlerde ilk sorumlu olarak hoca görülecek, futbolculara dokunulmayacak. Bu yöntemle gönderilen hocalara örnek olarak Prandelli, Mancini gibi hocaları gösterebiliriz. Ersun Yanal' ın gönderilişi ise oyuncuların kötü oynamasıyla değil, futbolcuların, hocanın gönderilmesini başkandan istemesiyle gerçekleşti. Takımı şampiyon yapan Ersun Yanal' ı, futbolcuların isteğiyle gönderen Fenerbahçe, futbolcuların istediği İsmail Kartal' ı göreve getirdi. Bu hamle, kolayca kazanılabilecek şampiyonluğun kaçmasına ve Şampiyonlar Ligi' ne gidilememesine yol açtı. Bu da ciddi bir maddi kayıp oluşturdu. Ama Aziz Yıldırım hatasını fark ederek devreye girdi. Bu duruma yol açan Emre, Selçuk, Egemen, Bekir gibi futbolcuları takımdan gönderirken, Volkan Demirel ve Gökhan Gönül' e alternatif olabilecek oyuncuları transfer etti.

Sakıncası Ne ?
Futbolcular tabi ki futbolun ana parçasıdırlar. Futbolcu olmadan futbol maçı olmaz. Bu sistemde ağırlıkları olması normaldir. Ama futbolcular canları isterse oynayıp canları istemezse oynamazlarsa, hem kötü futbol yüzünden taraftarlar mutsuz olup tribüne gelmiyor, hem de maç kazanılmadığı için kulüp zarar ediyor. Ama futbolcular yüksek kontratlarında yazan paraları almaya devam ediyorlar.

Yöneticilerin Payı
Yöneticiler kötü futbolun ve puan kaybının sorumlusu olarak, kasıtlı şekilde iyi oynamayan oyuncuları değil de hocayı sorumlu tutuyorlar. Ülkemizde oyuncunun kötü oynamasının sorumlusunun hoca olduğu şeklinde bir algı var. Oyuncu iyi oynarsa kendi başarısı, kötü oynarsa hoca yüzünden diye düşünülüyor. Hocayı göndermek futbolcuları göndermekten daha kolay olduğu için hocayı yolluyorlar. Yöneticiler bu sayede futbolcuya dayalı düzenin devam etmesine yol açıyorlar. Özellikle Abdürrahim Albayrak modeli yöneticiler bu sisteme önemli katkı sağlıyorlar.
  
Florya Ruhu
Futbolcuya dayalı düzenin sembolü '' Florya Ruhu'' dur. Yani kötü gidişatta takımın ağabeyleri direksiyona geçer ve takımı motive ederler. Hocasız bile şampiyon olurlar. Ama bu sürdürülebilir bir şey değildir. Kriz dönemlerinde kısa süreli faydalar sağlasa da uzun lig maratonunda işlemez. Ama futbolcular bu gücü ellerinde tutmak isterler. Geçmiş dönemde Hakan Şükür, Hasan Şaş gibi futbolcuların önderlik ettiği sistemin günümüzdeki önderleri Selçuk İnan, Burak Yılmaz, Yasin Öztekin gibi futbolculardır. Taraftar da bunun farkına varmış olmalı ki, son yıllardaki şampiyonluklarda çok önemli katkılar yapan Selçuk İnan ve Burak Yılmaz' ı ıslıklıyorlar. Futbolcular unutmamalıdır ki, maddi- manevi taraftar desteği, kulübün ve yönetimin maddi imkanları olmasa, futbolu yüksek kontratlarla oynayamazlar. Yani aslında futbolcular bindikleri dalı kesiyorlar.

Çözüm Nedir?
Futbolcuya dayalı sistemin çözümü, kulüplerin profesyonelce yönetilmesi, bu tür organizasyona kalkışan futbolcuların takımdan uzaklaştırılması ve futbolcuların kontratlarının garanti para olarak değil de performansa dayalı olarak düzenlenmesi. Performansa dayalı gelir elde eden futbolcu gelir kaybına uğramamak için takımının kazanması için elinden geleni yapacaktır. 
Categories:

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!