7/23/2015

Teknoloji gün geçtikçe ilerliyor. Teknolojinin gelişimi oldukça hızlı olurken, teknolojinin doğru şekilde kullanılması geriden geliyor. Buna en güzel örnek cep telefonu kullanımı. 


Akıllı telefonlar sayesinde her yerden internete ulaşılabilmesi ve her an telefon görüşmesi yapılabilmesi bizi bu cihazlara bağımlı kılıyor. O kadar bağımlıyız ki telefon kullanırken gözümüz hiç bir şey görmüyor. Hem mecazi anlamda hem de gerçek anlamda. İnsan merak etmeden duramıyor bu insanlar cep telefonu icat edilmeden önce ne yapıyorlardı diye. Trafikte seyir halindeki araçlara baktığımızda, sürücülerin önemli bir kısmının araç kullanırken cep telefonuyla konuştuğunu görürüz. Sadece araçlar değil, motosiklet ve bisiklet kullananlar da telefonu ellerinden düşürmüyorlar. 


Cep telefonu kullanımının dikkati dağıttığı, tepki süresini yavaşlattığı ve kaza riskini arttırdığı kanıtlanmış durumda. Kulaklıkla ya da hoparlörden konuşmak da bu riski azaltmıyor. Temel sorun dikkatin dağılması. Bunun yanında yayalar da telefonla konuşurken gelen tehlikeleri fark edemiyorlar. Telefonla konuşurken farkında olmadan yola çıkan yayalar görmüşsünüzdür. Teknoloji hayatımızı hızlandırıyor ve her yere hemen yetişme refleksini de beraberinde getiriyor. Çalan telefonu hemen açmak da bu reflekslerden. Araç sürerken gelen çağrıya hemen cevap vermemek ve aracımızı uygun yerde durdurduktan sonra konuşmayı gerçekleştirmek gerekiyor. Kazalar anlık hatalar sonucu meydana geliyor. Hareket halindeki araçların bir saniyede metrelerce yol aldığını düşünürsek tehlikenin boyutu anlaşılabilir. Ne kadar iyi sürücü olunursa olunsun seyir halinde telefonla konuşulmamalı. Ama bunun kendiliğinden olması çok zor görünüyor. Bazı şirketler çalışanlarının araç kullanırken telefonla konuşmasına izin vermiyor. Ama sayıları çok fazla değil. Seyir halindeyken telefonla konuşmayı azaltmanın yolu polisiye tedbirlerden geçiyor. Ne kadar çok ceza yazılırsa seyir halinde telefon kullanımı o kadar azalacak gibi görünüyor.
Categories:

2 yorum:

  1. Çok doğru!..para cezası,hesaplanabiliyorsa bir insanın bedeli miktarında olmalı..bu durum daha da vahimlesecek gibi görünüyor kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!