2/19/2015

Son yıllarda ihracat rakamlarında ciddi artış göze çarpıyor. Hatta, 2023 yılı ihracat hedefi 500 milyar dolar olarak belirlendi. Ancak, madalyonun diğer tarafına bakıldığında, ihracatla birlikte ithalatın da arttığını, ihracatın, ithalatı karşılama oranının düşük kaldığını görüyoruz.
                                   
2014 yılında ihracatımız 157,7 milyar dolar iken, ithalat 242,2 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı da 84,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı % 65,1 de kaldı.

ihracat-ithalat-2014-son10yıl
İhracatın artmasına rağmen,  ithalatı karşılama oranının düşük kalmasının en önemli nedenlerinden biri, ihracatın ithalata bağımlı olması. Yani ihraç edeceğimiz ürünleri üretebilmek için, ithal ham madde ve ara mamuller kullanıyoruz. Bunun nedeni de ithal ettiğimiz ham madde ve ara mamullerin, hem fiyat hem de kalite olarak yerli üretimle karşılanamaması. Ekonomi bakanlığı verilerine göre bazı sektörlerdeki ihracatın ithalata bağımlılık oranları şöyle:

Demir-çelik                 % 76.8 
Elektrikli makineler    % 63.8
Orman ürünleri           % 61.0
Elektronik                   % 59.8
Otomotiv                     % 57.4
Dokuma ve giyim       % 52.5
Kimya                         % 42.7

İhracat artışıyla ne kadar övünsek de, ithalata bağımlılığını azaltamazsak, ithalatımız da artmaya devam edecektir. Ayrıca, ihracat yapabilmek için, ithal girdi yerine yerli girdiler kullanılırsa işsizliğin azalmasına da katkı yapılmış olur. Yurt içinde artacak olan üretim, istihdamın da artmasına yol açacaktır.
Categories:

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!