1/08/2015

Futbolda yabancı sayısı 14 e çıkarıldı. Yani maddi kriterleri karşılayabilen kulüpler isterlerse 28 kişilik kadrolarında 14 yabancı futbolcu bulundurabilecekler. Bu düzenlemedeki amaçlar şunlar:


1) Yabancı kısıtlaması nedeniyle koruma altında bulunan yerli futbolcuların, astronomik denebilecek bonservis ücretleriyle, yüksek maaşlarını, olması gereken rakamlara indirmek,
2) Yine koruma altında oldukları için ve kadroda yerli oyuncu bulundurma zorunluluğu nedeniyle rahat olan, kendilerini geliştirmek için çabalamayan, tabiri caizse neredeyse yatarak kadroya giren futbolcuların performansını yukarı çekmek. Bu sayede uluslararası arenada da performansımızı yükseltmek.
Buraya kadar her şey mantıklı görünüyor. Çünkü bu sayede Tarık Çamdal' ın bonservis bedeli için 4.750.000 € gibi uçuk bir rakam ödenmemiş olacak. Takımları mali açıdan büyük sıkıntılara sokan bonservis bedelleri ve maaşlarda düşme olacaktır. Ama bence futbolumuzun başka alanlarına da yabancılar sınırsızca girebilmeli. Çünkü Türk futbolunun bu hale getirenler sadece futbolcular değil. Mesela şu alanlara da yabancılar girebilmeli:
1) Yöneticiler: Takımlarını bu kadar kötü yöneten, kuralsızca harcamalar yapan, sıradan futbolculara yüksek paralar ödeyen yöneticiler, futbolun bu hale gelmesinin sebeplerinden. Yabancı yöneticiler gelirse, kazanmadıkları paraları harcamayacakları ve menajerlerle çeşitli ilişkilere girmeyecekleri için mali açıdan futbol takımları bu durumda olmayacaktır.
2) Hakemler: Cüneyt Çakır bile Türkiye' de Türk gibi, Avrupa' da Avrupalı gibi maç yönetiyor. Hakemler de yabancı olursa eyyam yapmak zorunda kalmazlar. Sadece gördüklerini çalıp adil maç yönetirler. Bu sayede, nasıl olsa hakem düdük çalıyor diye, sürekli kendini yere atan meşhur futbolcularımız Avrupa maçlarında ayakta kalabilirler ve Avrupa' da maç kazanma şansımız artar.
3) Yorumcular: Rating ve çıkar uğruna sürekli sansasyon yaratıp, taraftarları biri birine düşürüp şiddetin büyümesini sağlayan yorumcuların yerine yabancı yorumcular gelse, Markus Merk gibi sadece pozisyonları yorumlarlar yani aldıkları pozisyona göre yorum yapmazlar. Şiddet azalırsa tribüne de tekrar seyirci gitmeye başlar.
Categories:

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!