10/30/2014

Yine bir maden faciası, yine bir iş kazası ve içimizi yakan ölümler. Soma felaketinin üzerinden daha 6 ay geçmeden Karaman' da maden kazası meydana geldi ve 18 işçi göçük altında kaldı. 


Kurtarılmaları için yoğun bir çaba sarf ediliyor. Her zaman olduğu gibi, kaza olduktan sonra alınması gereken güvenlik önlemleri konuşuluyor. Konu dönüp dolaşıp güvenlik maliyetlerine geliyor.
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/26420764.asp . Madenlerimizde zorunlu olmayan ve Türkiye' de hiç bir kömür madeninde bulunmayan güvenlik odasının, 40 kişi kapasiteli olanının fiyatı 250.000 dolar. 2010 yılında Şili' de meydana gelen maden kazasında 33 madenci bu odalar sayesinde 69 gün sonra sağ olarak kurtarıldı. Aslında yaşam odası ya da kaza sonrası insanların hayatta kalmalarını sağlayacak güvenlik sistemlerinin ne kadar ettiğini sormadan önce '' bir insan hayatı ne kadar eder ''diye sormak gerekir. Özellikle böyle tehlikeli işlerde maliyet ve kar odaklı değil insan odaklı hareket etmek gerekir. Yüksek maliyetli güvenlik önlemlerini oraya yatırım yapan şirketler kendiliğinden yapmazlar. Bunu sağlamanın tek yolu devletin bunu zorunlu kılmasıdır. Eğer yapılacak güvenlik yatırımları, orada maden çıkarılmasıyla karşılanamıyorsa devlet destek vermelidir. Hangi önlem alınacak olursa olsun artık insanlar iş kazalarında ölmesin.
Categories:

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!