4/20/2013

       Fazıl Say' a verilen hapis cezası, insanın aklına şu soruyu getiriyor : Kimler hakaret etme hakkına sahiptir? Bu hakkı kendilerinde gördüklerine göre, başarılı olmuş insanlar, cevabını verebiliriz. Fatih Terim, futbolda Türkiye'nin uluslararası başarılarında başrolde olan bir teknik direktör. Aziz Yıldırım, Fenerbahçe' ye çok büyük katkılar yapmış ve şampiyonluklar yaşatmış bir başkan. Fazıl Say, dünya çapında bir piyanist.
        Peki bu insalar nasıl rahatlıkla hakaret edebiliyor. Cevabı basit. Arkalarında her zaman geniş  bir destek kitlesi buldukları için. Fazıl Say'ın hapis cezası almasına sebep olan tweetlerinde kullandığı ifadelerin yanlış anlaşıldığını söyleyen ünlü avukat Turgut Kazan gibi, CHP milletvekilleri ve Kemal Kılıçdaroğlu gibi. CHP milletvekili Rıza Türmen Fazıl Say müzikleri eşliğinde basın toplantısı düzenliyor.
        10 ay hapis cezası abartı bir ceza ama destek olan insanlar hakaret unsuru içeren ifadelerle ilgili yorum yapmıyorlar. Görmezden, duymazdan geliyorlar adeta. Aynı şekilde Fatih Terim için de davranılıyor. Sahaya girip küfürler yağdıran, bir hanımı itekleyen, Lig tv kamerasına vuran Fatih Terim' in yaptıkları görmezden gelinip, ne kadar önemli bir teknik direktör olduğu, Avrupa' daki başarıları anlatılıyor. Kimler anlatıyor, GS yönetiminde bulunan, yurtdışında okumuş, kültürlü yöneticiler, yılların gazetecileri, televizyoncuları. Aynı şey Aziz Yıldırım'a, Emre Belezoğlu' na da yapılıyor. Ama komik bir şekilde, rol model olan bu insanların terbiyesizliklerine göz yumup, tribünde taraftarın küfür etmemesini, şiddete başvurmamasını bekliyorlar.
       Fatih Terim, orta sahada yapılan bir faule bu kadar büyük tepki gösterirken, Real Madrid maçında, turu etkileyecek bir penaltının çalınmamasına böyle tepki gösteremiyor. Çünkü orada hakaret etme hakkı yok, Türkiye' de var. Emre Belezoğlu Avrupa' da sevimli çocuk olurken, Türkiye' de öfkesini kontrol edemeyen bir saldırgana dönüşüyor.
       Olayları değerlendirken taraf gözlüğümüzü çıkartmalıyız. Aziz Yıldırım'ın, Emre Belezoğlu'nun yanlışlarına Fenerbahçeliler, Fatih Terim'in yanlışlarına GS'liler, Fazıl Say'ın yanlışlarına CHP' liler, AKP' lilerin yanlışlarına, muhafazakarlar ya da ona oy vermiş olanlar yanlış diyebilirlerse o zaman ileri gitmeye başlarız. 

Categories:

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!